• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вінниця має свій Порядок проведення допорогових закупівель. Як його дотримуються вінницькі комунальні підприємства?

Вінниця має свій Порядок проведення допорогових закупівель. Як його дотримуються вінницькі комунальні підприємства?

2019-06-21

/Files/images/2019_rk/КП допороги осн.png джерело зображення: сайт Вінницької міськради

Вінниця одне з небагатьох міст, яке, розуміючи недосконалість Закону «Про публічні закупівлі» в частині проведення допорогових закупівель, ще 1 грудня 2016 року рішенням виконкому Вінницької міської ради прийняло Положення, яким врегулювало проведення допорогових закупівель на міському рівні. Зараз вінницькі комунальні підприємства та заклади проводять допорогові закупівлі від 30 тисяч гривень.

Останні роки увага громадських активістів Вінниці була зосереджена на діяльності комунальних підприємств. Тож вінницькі громадські активісти вирішили перевірити як КП виконують місцевий документ.

Всього у Вінниці працює 40 комунальних підприємств (за даними на офіційному сайті Вінницької міської ради). Частина з них не визнають себе Замовниками в розумінні Закону, навіть отримуючи фінансування з бюджету. Але то інша дискусія. До таких КП відносяться: МІСЬКЕ КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО – ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕЛЕВІЗІЙНЕ АГЕНТСТВО "ВІТА", ​КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО "РАДІОКОМПАНІЯ "МІСТО НАД БУГОМ" та 5 управляючих компаній. І що дивно, до вересня 2018 року, поки ці 5 компаній були ЖЕКами, вони були замовниками в розумінні Закону. З переходом в «управляючі компанії» перейшли в статус «НЕзамовника».

В цій ситуації єдиним документом, який змушує НЕзамовників проводити закупівлі через Прозорро стало Положення про допороги. І хоч воно набагато лояльніше ніж Закон і не містить відповідальності за його невиконання, але дає змогу побачити як і на що витрачаються кошти.

Загалом ситуація з дотриманням норм Положення позитивна. Із 40 підприємств лише до 7 були направлені звернення з зауваженнями про застосування неконкурентної процедури. Це Комбінат комунальних підприємств, АВАРІЙНО-ДИСПЕТЧЕРСЬКА СЛУЖБА, Вінницязеленбуд, Вінницьке шляхове управління, Аеропорт Вінниця, Центр історії Вінниці та Вінницький муніципальний центр інновацій.

Чим «грішили» замовники на допорогах?

Аварійно-диспетчерська служба, яка є замовником в розумінні Закону, купувала запчастини і газ для заправки на суми понад 200 тисяч через допорогову закупівлю.

Вінницьке шляхове управління через прямий договір придбало послуги з добровільного медичного страхування на 98 400 грн. Причому переліку застрахованих осіб, який є невід’ємним додатком до договору в системі Прозорро немає, а фраза «застраховані за цим Договором за погодженням з Страхувальником» спонукає до зайвих запитань.


/Files/images/2019_rk/КП допороги.png


«Аеропорт Вінниця» закупив бензин по талонах на 604 642 гривень невідомо якої марки. Ціна за 1 літр склала 29 гривень. Цей замовник позбавив можливості визначити чи не за дорого він купив паливо, проігнорувавши вимоги Наказу № 490 МЕРТ, яким затверджено форму Звіту про укладені договори і обов’язкові для заповнення поля.

Для прикладу, КП «Вінницяміськтеплоенерго» закупило бензин А 92 по 24,55 грн за літр.


/Files/images/2019_rk/КП допороги2.png


І на останок про Вінницький муніципальний центр інновацій. До цього КП зауважень найбільше. Тут, крім неправомірного застосування неконкурентної допорогової закупівлі, мають місце і відсутність закупівель в річному плані, і уникнення процедури відкритих торгів. Наприклад закупівлю «Консультаційних послуг з питань підприємницької діяльності та управління» розбито на дві закупівлі на загальну суму понад 270 тисяч гривень.

Тож, підсумовуючи, можна зробити висновок, що взагалі ситуація з допорогами у Вінниці досить непогана, але ще є над чим працювати і що вдосконалювати. Наприклад, передбачити в Положенні про допороги дисциплінарну відповідальність.

Кiлькiсть переглядiв: 761

Коментарi