• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • В одному з вінницьких бомбосховищ несанкціонований басейн?

В одному з вінницьких бомбосховищ несанкціонований басейн?

2019-06-13

/Files/images/2019_rk/бомбосховище 5.jpg

До 2014 року ситуація з бомбосховищами нас особливо не турбувала. Ми не задавалися питанням скільки їх, де вони розташовані, чи обладнані усім необхідним?

Але буває і інакше. Є у Вінниці бомбосховища, власника яких майже рік вже не можуть відшукати мешканці будинку 34 А з вулиці Замостянської.

Офіційно вони називаються захисними спорудами цивільного захисту (сховища) з обліковими номерами 00107 і 00108.

9 лютого 2018 року згадані бомбосховища були передані на відповідальне зберігання ТОВ «Спеціалізоване підприємство «Фортіс-Консалт» в зв’язку з ліквідацією ВАТ «Вінницький електротехнічний завод».

За даними аналітичної системи YouControl «Фортіс-Консалт» заснований у 2016 році Станіславом Бетлінським та Веронікою Шпіталь із статутним капіталом в 1 тисячу гривень.


/Files/images/2019_rk/бомбосховище 1.jpg


Це не єдина компанія пана Бетлінського. Трохи більше ніж рік тому ним була заснована Подільська спеціалізована товарна біржа, та трохи більше 2 років став співзасновником громадської організації «Подільський центр регіонального розвитку». Якщо біржою пан Бетлінський керує сам, то громадський центр очолив Володимир Мельниченко з Калинівки.


/Files/images/2019_rk/бомбосховище 2.jpgскрін з YouControl


Повернемось до бомбосховищ, які мали б належно і відповідально зберігатись. Вже другий рік мешканці будинку, де в підвальному приміщенні розташовані сховища, не можуть знайти власників аби позбавити будинок «басейну», який виник в результаті затоплення. Мешканці, крім того, що страждають від цвілі та надмірної вологи, ще й переживають, що будинок руйнується.

А от нам всім варто турбуватися, що не буде де сховатися у разі, якщо буде навіть навчальна тривога. Не кажучи вже про реальну.

Зараз поняття «бомбосховище» у законодавстві відсутнє, натомість є «сховище», що згідно із ч. 1 ст. 32 Кодексу Цивільного захисту, є герметичною спорудою для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів.

Частиною 12 ст. 32 Кодексу цивільного захисту передбачено, що захисні споруди цивільного захисту державної та комунальної власності не підлягають приватизації (відчуженню).

Обов’язки щодо формування заходів державної політики зі створення, утримання та здійснення реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту, а також ведення їх обліку покладені на Державну службу України з надзвичайних ситуацій (центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту). Також місцеві державні адміністрації, як місцеві органи виконавчої влади, уповноважені здійснювати контроль за станом захисних споруд цивільного захисту (Джерело: Юридична газета).

Проте директор департаменту цивільного захисту Вінницької облдержадміністрації Сергій Вовченко рекомендував мешканцям шукати «відповідального» утримувача «Фортіс-Консалт» стосовно питань утримання приміщення і на цьому функцію контролю за станом захисних споруд вважає виконаною.

/Files/images/2019_rk/бомбосховище 3.jpg/Files/images/2019_rk/бомбосховище 4.jpg


Такий «відповідальний» контроль спонукав представників Коаліції громадських організацій Ліга «НІКА» звернутися до Вінницької облдержадміністраці із запитом про кількість та адресу захисних споруд у Вінниці.

Далі буде…

/Files/images/2019_rk/бомбосховище 6.jpg/Files/images/2019_rk/бомбосховище 8.jpg/Files/images/2019_rk/бомбосховище 7.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 1229

Коментарi