• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Чи може людина на візку потрапити на прийом до сімейного лікаря?

Чи може людина на візку потрапити на прийом до сімейного лікаря?

2018-06-10

В Україні у самому розпалі реформа медицини. На разі відбувається реформування первинної ланки – українці укладають декларації з сімейними лікарями і, що важливо, можуть обрати будь-якого сімейного лікаря, що зареєстрований на порталі E-health, незалежно від місця приписки, а виходячи із принципів – близькості розташування лікарні та довіри до конкретного лікаря. Тому доступність приміщень лікарень для людей з інвалідністю є надзвичайно важливим фактором, адже центри первинної медико-санітарної допомоги є першою ланкою на шляху отримання медичної допомоги.

Саме тому Громадський Ревізор спільно із нашим експертом з ГО «Гармонія» Сюзанною Жуковською завітав до Центру первинної медико-санітарної допомоги №2, щоб побачити чи може людина на візку вільно відвідати сімейного лікаря.

Біля входу до реєстратури є пандус, яким хоча і можна скористатись, але не без допомоги, так як поручні на ньому відсутні, а через коротку довжину, кут нахилу пандуса є завеликим.

Біля заїзду на пандус є спеціальний дзвінок для виклику персоналу і отримання допомоги. Ми його протестували, дзвінок працює і персонал дійсно виходить на допомогу.

На першому поверсі знаходиться стійка реєстратури, яка відповідає вимогам щодо висоти та є доступною для людей на візку.

Якщо записатись до лікаря людина на візку ще зможе, то потрапити на прийом до лікаря самостійно – ні, адже усі кабінети лікарів розташовані на другому та третьому поверсі, а ліфта немає.

В лікарні нещодавно переобладнали два приміщення під вбиральню для людей на візках – біля реєстратури та в адміністративному корпусі, хоча їх ще не встигли обладнати відповідними табличками, проте персонал люб’язно показує, де саме вони знаходяться.

В туалеті є поручні, але вони статичні з обох сторін, що не відповідає нормам і через це туалет виявляється зовсім не доступним для людей на візках.

В адміністративному корпусі, де розташований другий туалет для людей з інвалідністю, перешкодою для доступу до нього є сходинки перед ним… тому без сторонньої допомоги дістатись до нього немає змоги.

В середині туалет є не більш доступним, ніж ззовні. Дзеркало розміщене дуже високо і побачити своє відображення людина на візку не зможе. Дозатор для мила, теж чомусь розміщений зависоко. Сам туалет має таку ж саму помилку, яка і в першому приміщені – статичні поручні, які заважають ним скористатись.

До флюрографічного кабінету, що знаходиться в підвальному приміщенні лікарні, веде довгий і стрімкий пандус, яким людина на вузькому візку, як наприклад у нашого експерта, не зможе з’їхати вниз. Попри те, його можна переробити, зробивши поручні та замурувавши сходинку посередині пандусу.

На жаль, інші приміщення лікарні теж є недоступними для людей на візках. Попри нещодавню реконструкцію сходів, але пандуси біля них відсутні. Як пояснили нам представники лікарні, їх не зробили за браком коштів.

Шкода, що нам так і не вдалось потрапити в середину приміщень лікарні без сторонньої допомоги через відсутність чи то пандусів, чи ліфтів. Проте наша команда разом з експерткою з ГО “Гармонія” – Сюзанною Жуковською – готує корисні рекомендації для адміністрації закладу та практичний семінар з основних правил інклюзивності.

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 362

Коментарi