• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вінниччина може стати першим регіоном України, де будуть створені наглядові ради при комунальних підприємствах

Вінниччина може стати першим регіоном України, де будуть створені наглядові ради при комунальних підприємствах

2017-12-17

Саме такий проект рішення наразі розглядають депутатські комісії Вінницької обласної Ради перед винесенням на пленарне засідання 27 сесії.

З ініціативою створити наглядові ради при комунальних підприємствах виступили громадські активісти з ГО «Центр громадської активності «Результат» та ГО «Філософія Серця». Підтримав їх у цьому голова депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Андрій Ковальов (ПП «Об’єднання «Самопоміч»). Пілотним комунальним підприємством, на якому пропонується створити наглядову раду є КП «Вінницяоблтеплоенерго», яке підпадає під критерії підприємств, яким рекомендовано створити наглядову раду з метою покращення контролю за підприємством та підвищення ефективності його діяльності, а саме – є монополістом та має статутний капітал більше 3 мільйонів гривень.

Відповідний проект рішення був розроблений експертами Центру «Ейдос» та наразі впроваджується ще у 4 областях – Рівненській, Івано-Франківський, Чернігівській та Кіровоградській.

У Вінницькій обласній Раді проект рішення щодо створення наглядової ради при КП «Вінницяоблтеплоенерго» підтримали 4 депутатські комісії – з питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження, з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини, з питань охорони здоров’я, соціального захисту та зайнятості населення та з питань розвитку промисловості і підприємництва, інвестиційної та регуляторної політики.

Тепер перед депутатами стоїть наступне завдання – затвердити даний проект рішення на 27 сесії Вінницької обласної Ради, що відбудеться вже 20 грудня.

Нагадаємо, наглядова рада – це колегіальний орган, що за рекомендацією експертів має складатись із представників органу управління комунального підприємства, депутатів місцевої ради, яка утворила КП, та незалежних експертів. Вона визначає стратегію розвитку підприємства, контролює дотримання фінансових планів та ін. Інколи до функцій наглядових рад відносять й фактичне керівництво підприємством. Це інструмент, що давно використовується в успішних підприємствах Європи, Азії та Америки. Тепер його пропонують впровадити і в комунальних підприємствах України. Проте все залежить від політичної волі самих депутатів та їх готовності впроваджувати інноваційні підходи у менеджменті комунальних підприємств, що надають ослуги громаді.

Публікація підготовлена та здійснена в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

Кiлькiсть переглядiв: 531

Коментарi