• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Цукровий діабет – епідемія в розпалі!

Цукровий діабет – епідемія в розпалі!

2018-06-13

/Files/images/2018_rk/дф 1.jpg

Сьогодні, 13 червня, до Вінниці завітала надзвичайна делегація – представники діабетичних асоціацій різного рівня зібрались в Вінницькому обласному ендокринологічному центрі, щоб обговорити загрозливі тенденції поширення цукрового діабету у світі та в Україні зокрема.

За словами президента Міжнародної діабетичної федерації професора Нам Чо станом на 2017 році у світі налічується 425 мільйонів хворих на цукровий діабет. І це лише діагностовані випадки, не враховуючи прихованого діабету! В найближчі роки кількість хворих зросте до 629 мільйоні.

У зоні ризику цієї хвороби люди, що мають вроджені проблеми з метаболізмом, страждають на ожиріння, гіпертензію, курці та люди віком 65+.


/Files/images/2018_rk/дф 2.jpg


Як зазначає Ірина Власенко – член правління Міжнародної діабетичної федерації – цукровий діабет є небезпечним культурно-соціальним захворюванням, так як його розвиток напряму залежить від способу життя людей та рівня економічного розвитку країни, де людина проживає. Діабет – це третя за поширенням неінфекційна хвороба у світі, масштаби якої вже переросли в епідемію, так як щороку від наслідків діабету помирає більше людей, ніж від СНІДу, а на профілактику та боротьбу із цим захворюванням у світі щороку витрачається 727 млрд $. Тому цукровий діабет, окрім іншого, є загрозою для економіки країн. Сьогодні саме в нерозвинутих та країнах, що розвиваються (до них належить і Україна), найвищий показник смертності та поширеності цукрового діабету.

Професор Нам Чо зауважує, що в Південній Кореї, де уряд давно зрозумів загрозу від цієї хвороби та почав вживати реакційних заходів, до прикладу, лише на потреби хворих віком 65+, а це 13% від усіх хворих, витрачається 37,5% «медичного» бюджету країни, а основний напрямок фінансування урядових програм – це просвіта людей задля попередження розвитку діабету.

Україна, на жаль, не може похвалитись такими здобутками, проте теж робить певні кроки на цьому шляху, а локомотивом в цьому є самі хворі. Так, нагадаємо, у Вінниці з ініціативи батьків дітей хворих на цукровий діабет та за підтримки громадських активістів, в тому числі і представників Громадського Ревізору, Вінницька міська рада внесла зміни до програми «Здоров’я Вінничан» та виділила додатково 1,133 млн грн на потреби 105 хворих дітей.

Також на зустрічі було озвучено, що саме у Вінницькому обласному ендокринологічному центрі знаходиться єдиний в Україні освітній центр для просвіти населення щодо проблем діабету.


/Files/images/2018_rk/дф 3.jpg


Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 578

Коментарi