• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Комунальна лікарня як власна система закупівель?

Комунальна лікарня як власна система закупівель?

2018-05-11

/Files/images/2018_rk/Пироговка.jpg

Нещодавно Центр Протидії Корупції опублікував розслідування про приватну клініку, яка збудована на території Івано-Франківської обласної лікарні, і належить дружині головного лікаря та за сумісництвом дочці колишнього міністра охорони здоров’я часів Януковича Митника.

А чи «грішать» конфліктом інтересів вінницькі медики?

Ми вирішили поцікавитись, ким працюють рідні головних лікарів лікарень Вінниці. Першим головним лікарем, чию декларацію про доходими проаналізували, адже саме деклараціяє офіційним джерелом відомостей в тому числі про місце роботи членів родини лікарів, став керівник Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова – Олександр Борисович Жупанов.

Відповідно до його декларацій про доходи за 2016 і 2017, дружина Олександра Жупанова – Олена – працювала в ТОВ “Остеосинтез – В” (до 01 червня 2017 року) та вела підприємницьку діяльність по наданню в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. За два роки Олена Михайлівна заробила сукупно 541 тисячу гривень.Олександр Борисович за два роки на посаді головного лікаря отримав 315 тисяч гривень.

Цікавим є той факт, що від 2016 року по теперішній час єдиною державною установою, з якою ТОВ «Остеосинтез-В» співпрацює, є Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова. За даними системи ClarityProject, протягом цього часу дана лікарня і ТОВ «Остеосинтез-В» уклали прямих догорів на суму 294 тисячі гривень на постачання переважно імплантів та медичних виробів для лікування травм. Прямий договір дозволяє лікарні купувати в будь-кого без аукціону і тільки розміщувати в системі Prozorro звіт про укладений договір. Про можливу співпрацю лікарні і ТОВки до 2016 року не можемо стверджувати, адже лише у 2016 році запрацювала система Prozorro і усі закупівлі за бюджетний кошт стали публічними.

У цій історії є ще один важливий нюанс. Місцем реєстрації ТОВ «Остеосинтез-В» є місто Вінниця, вул. Пирогова, буд. 46. Це адреса лікарні ім. М.І. Пирогова. Керівником ТОВ «Остеосинтез-В» являється Руденко Володимир Миколайович, а кінцевим бенефіціарним власником – Майко В’ячеслав Михайлович.

На сайті Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова людина з таким же ім’ям значиться на посаді завідувача відділенням травматології.

Те, що Олександр Жупанов, будучи на посаді головного лікаря Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова, укладає угоди з фірмою, яка ймовірно належать його підлеглому, може свідчити про порушення Олександром Борисовичем статті 28 ЗУ «Про запобігання корупції», за яку передбачена адміністративна відповідальність за статтею 172-7КУпАП. Санкція статті – штраф від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 6800 грн).

Для з’ясування законності дій Олександра Жупанова громадські активісти Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» передали наявні матеріали до правоохоронних органів.

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 473

Коментарi