• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Благодійні внески в лікарнях – куди і як сплачуємо?

Благодійні внески в лікарнях – куди і як сплачуємо?

2018-05-15

/Files/images/2018_rk/Онко-фото-1-768x460.jpg

Минає рік як, відповідно до Наказу директора Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради та рішення Вінницької обласної Ради, усі благодійні пожертви мають вноситись пацієнтами виключно через платіжні термінали. Як зазначає Юлія Грига, голова ГО «Філософія Серця», яка була однією із розробників відповідного рішення обласної Ради, – «така система збору благодійних внесків виключає можливу корупцію щодо їх використання та розподілу благодійними фондами та лікарнями!»Отже, Громадський Ревізор перевірив чи в усіх лікарнях встановлені термінали та чи можна вільно внести благодійні пожертви, так як із розмов з пацієнтами та за повідомленнями «таємних агентів», які випробовували як працює система збору благодійних внесків, Громадському Ревізору відомо, що у лікарнях міста є практика, коли лікарі називають точну суму благодійного внеску, яку необхідно внести, наприклад, за аналіз або рентген.У всіх лікарнях Вінниці розміщені платіжні терміналивід ТОВ «Підприємство комунальних платежів», окрім МКП “Медичний стоматологічний центр”, де, як нам пояснили у реєстратурі, пацієнт може внести благодійний внесок лише за допомогою банківської картки у них, а готівкою – ні. Проте головний лікар даного комунального підприємства Цибулюк Андрій Якович в телефонній розмові прокоментував, що у їхньому медичному центрі благодійні внески взагалі не збираються, так як центр перебуває на повному бюджетному забезпеченні.У Подільському регіональному центрі онкології та Вінницькій міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги поруч з терміналами розміщена покрокова інструкція по оплаті за послуги. Це є гарним прикладом для інших закладів, адже пацієнтам з першої спроби не завжди легко розібратись у роботі з пристроєм і у випадку виникнення питань, непотрібно нікуди звертатись та відривати медперсонал від своїх першочергових обов’язків. У Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М.І.Пирогова є декілька терміналів в різних відділеннях, в тому числі в консультативній поліклініці та лабораторії. В одному з корпусів він не працює вже декілька місяців.

У Вінницькому регіональному центрі серцево-судинної патології біля рецепції розташований термінал від ТОВ «Підприємство комунальний платежів», а в Міській клінічній лікарні №1, корпус якої знаходиться поряд, біля такого ж терміналу розміщений друкований листок з інформацією про «тариф» по оплаті благодійних внесків на рахунок Вінницького регіонального центру серцево-судинної патології.


/Files/images/2018_rk/Серце-фото-2-300x225.jpg

Нагадуємо, що благодійний внесок – це добровільна пожертва на рахунок лікарні і ніхто не в праві називати пацієнту точний розмір такої пожертви, більше того, відмовляти у надані медичної послуги у разі не внесення пацієнтом благодійної пожертви. Громадський Ревізор звертатиметься до головних лікарів із рекомендацією провести роз’яснювальну роботу з медичним персоналом, з метою унеможливлення практики стягнення благодійного внеску як обов’язкового платежу за послугу визначеного розміру у лікарні.

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 415

Коментарi