• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Комунальні підприємства Вінницької обласної Ради відкриті по-новому

Комунальні підприємства Вінницької обласної Ради відкриті по-новому

2018-05-31

/Files/images/2017_rk/жкг.jpg

31 травня 2018 року в Управлінні спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області зібрались представники 17 комунальних підприємств обласної Ради, представники Управління та громадські активісти заради того, щоб дізнатись як виконали КП рішення обласної Ради про оприлюднення інформації щодо своєї діяльності. Дане рішення було прийняте 20 грудня 2017 року і відповідно до нього до 1 березня 2018 року усі комунальні підприємства, установи та заклади мали опублікувати перелік інформації про свою діяльність на сайті Управління спільної комунальної власності або на своїх власних сайтах. Громадські активістки з ГО «Центр громадської активності «Результат» та ГО «Філософія Серця» промоніторили виконання даного рішення і презентували його для представників комунальних підприємств, відзначивши найкращих та не обійшовши увагою помилки та недопрацювання в даному процесі.

Найповніше комунальні підприємства розмістили загальну інформацію про свою діяльність в частині зазначення контактних даних (адреса, індекс, телефони та час роботи і прийому керівника), цілей діяльності, статуту у чинній редакції, а також у редакціях, що діяли раніше, структури підприємства з назвою структурних підрозділів та контактними даними керівників (прізвище, ім’я та по-батькові, фото, телефон, електронна пошта).

КП Бершадське районне бюро технічної інвентаризації


/Files/images/2018_rk/Рисунок2.png


КП „Вінницяоблтеплоенерго”


/Files/images/2018_rk/Рисунок1.png


«Дехто ж повністю знехтував розміщенням навіть такої простої, на перший погляд, інформації», - зауважує виконавчий директор ГО «Центр громадської активності «Результат» Тетяна Красновецька.


/Files/images/2018_rk/Рисунок3.png


Найбільш проблемною «зоною», за словами Олени Гуменної з ГО «Центр громадської активності «Результат», була інформація про фінансовий стан підприємства, хоча вона є якраз і найважливішою при оцінці його діяльності та ефективності управління. В цьому розділі КП повинні були розмістити квартальну та річну фінансову звітність за останні три роки, реєстр боргових зобов`язань комунального підприємства, річні плани закупівель, опис істотних передбачуваних факторів ризику, що можуть вплинути на операції та результати діяльності комунального підприємства, заходи щодо управління такими ризиками та ін.

Фінансова звітність складається відповідно до Національних стандартів бухгалтерської звітності і подається до органів управління, трудовому колективу та засновникам або органам виконавчої влади, тому дана звітність наявна у КП. Щодо формату її оприлюднення, то частина з КП скористались порадою громадських активістів та розмістили свої фінансові звіти за прикладом комунальних підприємств Вінницької міської ради у зручному для користувачів форматі.


/Files/images/2018_rk/Рисунок4.png


Не усім вдалось і розмістити у доступному форматі річний план закупівель, який повинен оприлюднюватись не пізніше 15 січня кожного року та відповідати Наказу Міністерства економічного розвитку №490.


/Files/images/2018_rk/Рисунок5.png


Щодо опису істотних передбачуваних факторів ризику, що можуть вплинути на операції та результати діяльності комунального підприємства та заходів щодо управління такими ризиками, то фактично – це прогнозування зовнішніх та внутрішніх факторів, які можуть завадити досягненню цілей діяльності підприємства, а також комплекс антикризових заходів, які можуть бути використані керівництвом підприємства для усунення або мінімізації впливу факторів ризику. Антикризовий менеджмент та ризик-аналітика – це звична практика у роботі бізнес-структур, які прагнуть працювати ефективно та довгостроково.


/Files/images/2018_rk/Рисунок6.png


Підсумовуючи результати моніторингу, Юлія Грига, голова ГО «Філософія Серця», відзначила, що обласні КП справились із завданням доволі непогано, хоча є ще над чим працювати та запевнила, що громадські активісти нададуть детальні рекомендації кожному підприємству щодо усунення наявних недоліків.

Подякувавши керівництву Управління спільної комунальної власності територіальних громад Вінницької області за організацію заходу та допомогу підприємствам у виконанні рішення облради, перейшли до найприємнішого – нагородження тих комунальних підприємств, які найповніше оприлюднили інформацію про свою діяльність.

Ними стали КП "Ямпільське районне бюро технічної інвентаризації"та КП "Вінницяоблтеплоенерго", за що їх представники і отримали відзнаки від громадських активістів.

/Files/images/2018_rk/РИС 7.jpg/Files/images/2018_rk/рис 8.jpg



На завершення експертка Центру «Ейдос» Гюнель Бабакішієва подякувала комунальним підприєствам за ефективне впровадження кращих європейських практик прозорої діяльності, зазначивши, що нині Вінниччина є прикладом для інших областей України, які тільки стають на цей шлях.


/Files/images/2018_rk/рис 9.jpg


Публікація підготовлена та здійснена в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

Кiлькiсть переглядiв: 570

Коментарi