• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вінницькій лікарні ліцензію продали, порушивши закон

Вінницькій лікарні ліцензію продали, порушивши закон

2018-05-11

/Files/images/2018_rk/мкл майкрософт.jpg

Прагнення працювати з ліцензованим софтом звісно дуже похвальне, але ж не варто при цьому порушувати закон.

16 квітня 2018 року вінницька міська клінічна лікарня № 1 визнала переможцем ФОП Зубарик Оксану Василівну у закупівлі «Встановлення ліцензійного програмного забезпечення Windows». Ціна 27 одиниць послуги з встановлення ліцензій становила майже 120 тис.грн.

Серед документів тендерної пропозиції пані Оксани є витяг з реєстру платників єдиного податку, який засвідчує її діяльність на 2 групі єдиного податку.


/Files/images/2018_rk/мкл софт.jpg


Стаття 291.4 Податкового кодексу визначає, що на 2 групі можуть бути фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню. Відповідно лікарні такі послуги ФОП Зубарик Оксана Василівна не могла надавати.

За інформацією бухгалтерського професійного видання «Дебет-Кредит»: «У разі порушення умов перебування на II групі єдиного податку, передбачених п. 2 пп. 291.4 ПКУ, така особа зобов'язана:

- перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність. Такий порядок переходу вважається відмовою від спрощеної системи оподаткування. При цьому для відмови суб'єкту господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) слід подати до контролюючого органу відповідну заяву;

- до отриманого доходу за договором надання послуг юридичній особі застосувати ставку єдиного податку в розмірі 15%;

- відобразити в квартальній податковій декларації наростаючим підсумком окремо такі доходи;

- подати декларацію за податковий (звітний) квартал, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Якщо фізична особа-підприємець не виконала перелічені вище вимоги ПКУ та не перейшла на сплату інших податків і зборів, то анулювання реєстрації платника єдиного податку другої групи проводиться за рішенням контролюючого органу на підставі акта перевірки з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому допущено таке порушення. В результаті всі доходи, отримані після дати анулювання реєстрації платника єдиного податку, оподатковуватимуться на загальних підставах.

За даними аналітичної системи YOUCONTROL, Зубарик Оксана Василівна зареєструвалась підприємцем 25.09.2017р., тобто майже 8 місяців тому.

За цей час вона прийняла участь у 160 закупівлях за публічні кошти і отримала 50 перемог на загальну суму 1,5 млн.грн. Саме така інформація міститься в іншій аналітичній системі clarity-project .

/Files/images/2018_rk/мкл софт 2.jpg


Оскільки заборона надавати послуги юрособі на загальній системі оподаткування встановлена ПКУ тільки для виконавців – ФОП (2-ї групи платників єдиного податку), для юрособи-замовника негативних наслідків в податковому обліку не буде.

А от чи буде врахована вартість робіт та послуг, придбаних у платників єдиного податку 2 групи при коригуванні (збільшенні або зменшенні) фінансового результату?

Відповідно до п. 137.1 ст. 137 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755 –VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податок на прибуток підприємств нараховується платником самостійно за ставкою, визначеною ст. 136 ПКУ, від бази оподаткування, визначеної згідно зі ст. 135 ПКУ.

Базою оподаткування є грошове вираження об'єкту оподаткування, визначеного згідно із ст. 134 ПКУ з урахуванням положень ПКУ (п. 135.1 ст. 135 ПКУ).

Об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ (п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ).

Відповідно до норм ПКУ при коригуванні (збільшенні або зменшенні) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку) вартість товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у платників єдиного податку 2 групи, не враховується.

Для належної оцінки закупівлі ліцензійного Windows активістам Всеукраїнського руху проти політичної корупції "Під контролем" передано звернення до правоохоронних та контролюючих органів, а також підготовлено лист до лікарні та на адресу міської ради для вивчення ситуації та унеможливлення побідних порушень в майбутньому.

Кiлькiсть переглядiв: 1102

Коментарi