• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Тест на корупцію в медичних закупівлях?

Тест на корупцію в медичних закупівлях?

2018-04-25

/Files/images/2018_rk/Тест головна.jpg

Під час закупівлі швидких імунохроматографічних тестів для діагностики грипу працівники Міської клінічної лікарні № 1 м. Вінниці передбачили в складі тендерної документації такі вимоги, які розлякали потенційних учасників торгів.

Для участі в аукціоні учасники мали надати в складі своєї пропозиції наступні документи:

- Копія реєстраційного посвідчення (свідоцтво) МОЗ України на предмет закупівлі;

- Інструкції з підтвердженням медико-технічних вимог предмету закупівлі;

- Копією оригіналу інструкції по використанню препарату українською мовою, затвердженою належним чином;

- Чутливість та специфічність тест – систем повинна бути підтверджена матеріалами реєстраційного досьє;

- Облікові документи (форми, що затверджені МОЗ України) по проведенню досліджень;

- Наявність проведених в Україні апробацій та наукових праць (наукових статей), з практичним досвідом використання, інформаційного листу МОЗ України, чи бути рекомендованими до застосування авторитетними організаціями (асоціаціями);

- Розподілення тест – систем має супроводжуватись обліковими формами, затвердженими МОЗ України для реєстрації проведених досліджень;

- Ціна на продукт внесена до Реєстру оптово-відпускних цін на вироби медичного призначення згідно постанови КМУ від 02.07.2014 р. № 240

- Компанія постачальник має міжнародний сертифікат якості ДСТУ ISO 13485:2005.

Але навіть цього солідного списку Лікарні видалось замало. Для участі в закупівлі також необхідно було надати відсканований оригінал гарантійного листа виробника (представництва, філії – якщо повноваження поширюються на територію України) з метою запобігання поставки замовнику фальсифікованого товару.

На думку експертів з медичних закупівель, саме така вимога є найбільш корумпованим ризиком і може свідчити про наявність домовленостей між замовником і виробником (або його довіреної особи).

Один з потенційних учасників закупівлі спробував висунути Лікарні вимогу про видалення із загального списку тест для діагностики гострого панкреатиту та CITO TEST Influenza A+B-RSV-ADENO RESPI, тому що вони є унікальними та під патентним захистом. Саме такі вимоги вказують на можливі домовленості, про які згадувалось вище. Можливо через це Замовник відмовив у задоволенні вимоги і зазначив, що не вважає доцільним видалення цих двох позицій. Хоча мав змогу просто виокремити згадані позиції окремим лотом і уникнути зайвих питань і звинувачень.

А питання ось у чому.

В аналітичній системі clarity-project зазначено, що переможець (він же і єдиний учасник) закупівлі тестів ФОП Гладков Юрій Геннадійович має низку однакових даних з кількома іншими учасниками в інших закупках. До прикладу у ФОП Гладков Ю.Г. з колегою по постачанню тестів ФОП Воробйовою О.В. зазначений однаковий телефон, електрона адреса і контактна особа одна на двох - Тулученко Вероніка Богданівна. А з ТОВ "Фармаско", який надав нашому переможцю гарантійний лист має з ним однаковий телефон, домен і електрону адресу.

А от розгадка цих ребусних стосунків відкривається на сайті ТОВ "Фармаско", який є виробником тестів, що закуповувала вінницька лікарня. І, відповідно, гарантійний лист на ексклюзивні тести може надати не всім, а тільки тим, з ким у них є спільні дані.


/Files/images/2018_rk/Тест Фармаско.jpg


Проте головне питання в цій ситуації до лікарень – то навіщо ж вам гарантійний лист від виробника, за наявності величезного списку вимог, які підтверджують все, що тільки можливо?!

Кiлькiсть переглядiв: 821

Коментарi