• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • У Вінниці за кримінальне провадження підвищують на посаді?

У Вінниці за кримінальне провадження підвищують на посаді?

2018-04-23

/Files/images/2018_rk/250px-Krisi_na_korable.jpg

За закупівлю палива в жовтні-листопаді 2017 року з порушенням тендерного законодавства т.в.о. директора комунального підприємства «ЕкоВін» Гриневич Петро Олександрович став фігурантом кримінального провадження за розкрадання бюджетних коштів. 15 січня 2018 року його було призначено на посаду директора вже постійно.

Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» нещодавно повідомляв про закупівлю «ЕкоВіном» палива у ТОВ «Нафтогрупа-2005» та безпідставне завищення ціни. Договір про закупівлю палива на 4 млн.грн. було укладено 30 жовтня 2017 року, а вже 3 і 7 листопада було підписано дві додаткові угоди, після яких ціна на пальне піднялась на 17%.

Ми живемо в такий час, коли спланувати закупівлю на рік і врахувати можливі коливання ціни дуже складно. Тому в законі «Про публічні закупівлі» передбачена можливість враховувати фактор інфляції та піднімати ціну, але ж законом передбачений простий і логічний алгоритм, як це зробити. Взяти довідку, в якій зазначене коливання ціни і на відсоток коливання (до 10%) підвищити ціну, підписавши додаткову угоду.

На практиці ж відбуваються зовсім інші речі і ця закупівля є цьому яскраве підтвердження. Продавцем береться довідка про ціну (яка не доводить коливання!) на момент отримання довідки, причому на роздрібну ціну. Ціна підвищується на максимальні 10%. Додаткові угоди про підвищення ціни укладаються через кілька днів. І вуаля – «в результаті безпідставного завищення вартості предмета закупівлі, вчиненого групою осіб, заподіяно збитки місцевому бюджету в особливо великих розмірах».


скрін з YouControl/Files/images/2018_rk/ЕкоВін.jpg


Органом управління комунального унітарного підприємства «ЕкоВін» є департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради. І після отримання звернення громадськості про факти протизаконного підвищення ціни було б логічною реакцією від департаменту - проаналізувати його та зробити висновки. В п. 6 Статуту КУП «ЕкоВін» зазначено, що орган управління, тобто департамент, здійснює контроль за фінансово-господарською діяльність підприємства та має право отримувати оперативну інформацію. Повноважень для адекватної реакції у департаменту достатньо.

Хто і чому може собі дозволити підвищувати на посаді людину, яка стала фігурантом у кримінальному провадженні? Сподіваємось, на це питання буде надана оперативна відповідь від Вінницької міської ради. Так саме як і перегляд фінансових планів та посилення контролю з боку міської ради за підприємствами, які так ганебно витрачають бюджетні кошти.

А підстав для посилення контролю більш ніж достатньо.

26 грудня 2017 року через систему Прозорро було проведено ще одну закупівлю пального на 3,58 млн.грн., до якої протягом січня 2018р. КУП «ЕкоВін» уклало 3 додаткові угоди про підвищення ціни з тим же постачальником ТОВ «Нафтогрупа-2005».

2 березня відбулась ще закупівля пального між тими самими діючими особами іще на 4,2 млн.грн.

Кiлькiсть переглядiв: 1675

Коментарi