• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Санаторій МВС: і рибку з’їсти, і газ купити або про життя договору після ENDу

Санаторій МВС: і рибку з’їсти, і газ купити або про життя договору після ENDу

2018-03-12

/Files/images/2018_rk/санаторій головна.jpg

Простими словами, додаткові угоди передбачені законодавством, щоб врегулювати питання, які виникли в ході виконання основного договору. В тендерному законодавстві їх використовують переважно для регулювання ціни, через нестабільну ситуацію на ринку та на продовження дії договору, поки укладається новий. Здається абсолютно логічний і нормальний механізм. Але не для нас.

В чому ж корупційність додаткових угод? І чи завжди їх наявність є корупцією?

По перше, для того, щоб підняти ціну на товар відповідно до Закону «Про публічні закупівлі», необхідно таке підняття обґрунтувати і довести коливання цін на ринку. Ми і самі постійно спостерігаємо підвищення цін на все, але чи в таких розмірах вони відображаються в тендерних договорах.

Розглянемо ситуацію з додатковими угодами на конкретному прикладі - закупівлі газу Медичним реабілітаційним центром "ПІВДЕННИЙ БУГ", більше відомий як Санаторій МВС в Хмільнику. Під час дії договору між санаторієм і ТОВ «ЕНЕРГІЯ УКРАЇНИ» до нього 17 разів укладалися додаткові угоди, з яких – 13 стосувалися зміни ціни. В результаті ціна за 1 тис. кубометрів газу санаторій мав сплачувати по 10 600грн.

Окрім того, що в Системі ProZorro до жодної додаткової угоди не завантажені висновки/довідки, які б засвідчували підвищення ціни, громадські активісти ще й з’ясували, одна з додаткових угод про продовження терміну дії договору, була укладена після закінчення строку дії договору. Тобто, термін дії договору визначено до 31 грудня 2017 року, а додаткову угоду про продовження терміну дії цього договору, сторони підписали 22 січня 2018 року.


/Files/images/2018_rk/санаторій мвс.jpg


Також цікавою виявилась ситуація з постачанням в санаторій молочних продуктів. Так в аукціоні на постачання йогурту, кефіру, сметани брали участь Деражнянський молокозавод і підприємець Косовецька Світлана. За даними аналітичної системи clarity-project в такому тандемі було проведено 29 закупівель. В жодній з них ФОП Косовецька С.П. не виграла. Та в принципі і не могла виграти, тому що жодна її пропозиція не містила всіх необхідних документів, а швидше готувалась як для «технічного» учасника.


/Files/images/2018_rk/санаторій мвс2.jpg


Як відомо, відкриті торги можуть не відбутися в разі подання менше як 2 пропозиції. Саме тому досвідчені учасники беруть з собою на аукціон другого учасника – «технічного», яких ще іноді на професійному сленгу називають «дівчатами за викликом».

Проаналізувавши закупівлі продуктів, взагалі з’ясувалось, що в Хмільнику відсутня конкуренція на поставку яєць, курей та риби. Всі ці продукти в санаторій постачає ТОВ «Юлтіс» за переговорною процедурою. Цей вид закупівель застосовують коли двічі відміняються торги через відсутність 2 учасників. Дивно, що на такі популярні на ринку продукти на Вінниччині не знайшлось бажаючих прийняти участь в закупівлях на суми у кілька сотень тисяч гривень.

Для з’ясування причин такої ситуації в санаторії МВС громадські активісти Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» передали наявні матеріали до правоохоронних органів.

Кiлькiсть переглядiв: 1136

Коментарi