Вінницький суд самий гуманний суд!

2017-09-14

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/лого ПК.jpg

Відповідно до вимог ЗУ «Про запобігання корупції» депутати місцевих рад України повинні були до 1 травня 2017 року подати до Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК) свої декларації про доходи за 2016 рік. Проте не всі «обрані» це зробили – дехто, умисно чи ні, запізнився із термінами, а хтось взагалі не подав декларації. Представниками Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» спільно з Прокуратурою Вінницької області були виявлені порушення депутатами місцевих рад Вінницької області норм закону щодо подання електронних декларацій. За даними фактами було складено протоколи про адміністративні правопорушення пов’язані з корупцією та передано до суду.

У липні та серпні 2017 року Вінницький міський суд виніс постанови щодо двох депутатів Вінницької обласної Ради 7 скликання, які не своєчасно, без поважних причин не подали декларації за 2016 рік, тим самим порушивши норми ч. 1 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції». Один із депутатів-порушників є директором Красніївського цукрового заводу, інший – приватним підприємцем.

/Files/images/2017_rk/1345.png

В обох випадках суддя Вінницького міського суду Вінницької області Ковбаса Ю.П. визнав депутатів винними у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 172 6 КУпАП та наклав на них адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 850 гривень.

Проте суддівська практика у подібних справах є різною.

Так, 12 вересня 2017 року відбулось судове засідання у справі про адміністративне правопорушення пов’язане з корупцією, передбачене ч. 1ст. 172 6 КУпАП, ймовірно вчинене депутатом Вінницької обласної Ради Мейдичем Олегом Леонідовичем (ВО «Батьківщина»), який є директором ТОВ ,,Калинівський маслозавод” ЛТД.

/Files/images/2017_rk/234.png

Він, як і його вищезазначені колеги, не подав вчасно свою декларацію. Слід зазначити, що період декларування становив з 1 січня до 1 травня 2017 року. На сайті НАЗК зазначений час подання декларації Мейдичем – 23 травня 2017 року, 00 годин 02 хв.

/Files/images/2017_rk/321.png

Не визнаючи провину, залучивши адвоката на свій захист, депутат надав довідки про перебування на амбулаторному (тобто, поза межами лікувального закладу) лікуванні у період з 28 квітня по 23 травня 2017 року. Саме це було головним мотивом не подання декларації в строк. Водночас, на задані прокурором запитання, депутат Мейдич зазначив, що він під час хвороби міг виконував свої обов’язки на посаді директора маслозаводу, проте саме ця «хвороба» завадила йому подати декларацію в термін.

Нагадаємо – на збір інформації та підготовку декларації, декларантам був наданий 4 місячний!!! строк, а для депутатів Вінницької обласної Ради проводились семінари та навчання щодо того як заповнювати декларацію, на яких також зазначалась важливість дотримання строків подання декларацій!

Якщо ж проглянути декларацію депутата Мейдича, то там дійсно є що декларувати – це і 4 земельні ділянки (по дві – у депутата і його дружини – у Вінниці та Калинівському районі) загальною площею 5400 кв.м., будинок у Вінниці площею 413,1 кв.м., ще один будинок з правом безоплатного користування на 70,8 кв.м., а також нежитлове приміщення на 50,57 кв.м. У родини Олега та Тетяни Мейдич є антикварний виріб та шуба, ювелірні прикраси, а також три швейцарські годинники класу «люкс». Посідає родина депутата і не менш «люксусовим» автопарком з двох Toyota LAND CRUISER 150, VOLKSWAGEN TOUAREG, Mercedes-Benz GL 350 та RANGE ROVER EVOQUE загальною вартістю, що зазначена у декларації, в майже 4 млн. 126 тис. грн. Частина із автомобілів взята в кредит, що відображено в декларації. Заощадження в готівкових коштах та на банківських рахунках родини становлять загалом 118 091 дол., 100 212 євро та 2 млн. 850 тис. грн.

А от з доходів зазначені лише зарплата Олега Мейдича за 2016 рік на посаді директора ТОВ Калинівський маслосирзавод в розмірі 18 350 грн., зарплата його дружини Тетяни в ТОВ Подільський полк імені Івана Сірка – 19 230 грн. та страхові виплати, отримані Тетяною Мейдич – 66 612 грн.

Суддя Вишар Ігор Юрійович, в декларації якого вказані земельна ділянка у Вінниці площею 2204 кв.м., не прийнятий в експлуатацію будинок площею 190 кв.м., автомобіль Volkswagen Amarok вартістю 151 377 грн. та зарплата судді за 2016 рік в 287 235 грн, та який фігурував у журналістських розслідуваннях, не знайшов у діях депутата Мейдича складу адміністративного правопорушення та справу закрив. При цьому суддя Вишар не прийняв до уваги аргументи прокурора, що часу для заповнення декларації у Мейдича було більш ніж достатньо.

Як зауважили представникам Всеукраїнського руху проти політичної корупції “Під контролем” в Прокуратурі Вінницької області адміністративне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 172-6 КУпАП законодавець відніс не до корупційних правопорушень, а до адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією. Тобто порушення вимог щодо фінансового контролю не обов’язково призводить до фактів корупції, однак істотно підвищує ризик вчинення корупційних діянь та є по суті їх передумовою.

У зв’язку з чим, твердження Мейдича Олега Леонідовича щодо відсутності умислу в несвоєчасному поданні декларації не може бути підставою для його звільнення від відповідальності, оскільки в даному випадку Законом України «Про запобігання корупції» чітко передбачено строки на подання декларації та КУпАП визначено відповідальність за порушення даних строків, що виключає підстави для неоднозначного або множинного тлумачення прав та обов’язків осіб.

Та попри таке рішення суду, представники Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» спільно з Прокуратурою Вінницької області і надалі будуть виявляти порушників антикорупційного законодавства серед депутатів місцевих рад та слідкувати за ходом судових процесів.








Кiлькiсть переглядiв: 1121

Коментарi