• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вінницьке ЖКГ: керівники змінюються, схеми працюють

Вінницьке ЖКГ: керівники змінюються, схеми працюють

2017-08-22

/Files/images/2017_rk/Деп ЖКГ4.jpg

Для вінничан з активною життєвою позицією не секрет, що у сфері житлового господарства міста є певне коло підрядників, через яке прорватися людині зі сторони нереально. Незважаючи на намагання влади зробити закупівлі прозорішими, процес йде досить повільно. Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року було прийнято рішення виконкому Вінницької міської ради, яким було затверджено порядок проведення допорогових закупівель (товарів і послуг до 200 тис.грн, робіт до 1,5 млн.грн.). І хоча документ не досконалий, але досить прогресивний, щоб зробити невеликі закупівлі відкритішими для бізнесу.

Тож про ЖКГ. Потрапила в поле зору активістів одна фірма, яка цього року активно почала свою співпрацю з департаментом житлового господарства ВМР – приватне підприємство «Подільська скарбниця».

За допомого аналітичної системи YouControl, з’ясувалось: підприємство зареєстровано 4.09.2013р. Керує ним ПАЛАМАРЧУК В'ЯЧЕСЛАВ АНАТОЛІЙОВИЧ. Серед засновників і бенефіціарів підприємства БРАСЛАВСЬКИЙ СЕРГІЙ ЮРІЙОВИЧ.


/Files/images/2017_rk/Деп ЖКГ.png



Сума бюджетний грошей в обороті ПП «Подільська скарбниця» за 2017 рік склала майже 2,8 млн.грн, з них від Департаменту житлового господарства Вінницької міської ради - 2,3млн.грн.


/Files/images/2017_rk/Деп ЖКГ2.pngскрін з YouControl/Files/images/2017_rk/Деп ЖКГ3.png



Також пан Браславський є засновником і бенефіціаром відомого у Вінниці ТОВ «ЖЕО» з часткою 27% і керівником комунального підприємства "ЖИТЛОВО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНА КОНТОРА № 15".

За інформацією на сайті Товариства з обмеженою відповідальністю «Житлово-Екслуатаційне Об'єднання», з 1 лютого 2013 року у місті Вінниці воно розпочало роботу на підставі Рішення №25 «Про обслуговування житлового фонду» виконавчого комітету Вінницької міської ради і є виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. ТОВ «ЖЕО» створено з метою покращення надання житлово-комунальних послуг населенню міста, на обслуговуванні якого знаходиться 767 житлових будинків.

Тобто, фактично це ТОВ «ЖЕО» є компанією, що за парасольковим принципом надає послуги колишніх ЖЕКів. Щоб більш детально розібратися в його діяльності ми звернулися за коментарем до голови правління «Асоціації ОСББ Вінниччини» Ельвіри Мрясової. «Товариство з Обмеженою Відповідальністю «Житлово-Експлуатаційне об’єднання» - це юридична особа приватного права, проте, виходячи з організаційно-правової форми, (хоча і назва схожа із ЖЕК) аж ніяк не комунальне підприємство. Дане товариство є платником податків, у тому числі і ПДВ. Так, воно має право відповідно до КВЕДів проводити комплексне обслуговування об'єктів та управляти нерухомим майном за винагороду або на основі контракту.

На відміну від комунального підприємства, яке засновується міською радою та керівництво призначається чи обирається до органів управління, яке не має кінцевих беніфіціарів та, відповідно, не може розподіляти прибуток, в товаристві є і засновники – фізичні особи, які є кінцевими беніфіціарами, і прибуток розподіляється у залежності від статуту.

Директор комунальної установи підзвітний місцевій раді та голові, він зобов’язаний доповідати (звітувати) про проведену підприємством роботу, надавати своєчасно фінансові звіти і т.д. На відміну від товариства, яке проводить підприємницьку діяльність та не підзвітне місцевій раді і не зобов’язане звітувати про проведену роботу та надавати фінансові звіти, окрім контролюючих органів. У тому, що товариства приватного права проводять свою діяльність у відповідності до КВЕДів та діючого законодавства, нічого поганого не має, і люди (у нашому контексті - співвласники багатоквартирних будинків), мають право самостійно обрати управителя свого сумісного майна або ж обслуговуючу компанію, витримавши правильно усю процедуру. Окрім цього, відповідно до закону 417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», якщо співвласники будинку не створили ОСББ (об’єднання співвласників багатокватирного будинку) та не обрали самостійно через загальні збори управителя свого сумісного майна – місцеві ради мають право самостійно призначити управителя даними будинками. У м. Вінниця мені поки що невідомі випадки примусового призначення та й не відомо про те, щоб проводився конкурс щодо визначення організацій чи ФОП, яким місцева рада може назначити управителем того, чи іншого будинку. Також, не потрібно забувати, що призначення управителя, тобто фактично передача сумісного майна багатоквартирних будинків окремим юридичних особам повинна оприлюднюватись».

Тож виходить, що пан Браславський очолює один комунальний ЖЕК і, водночас, є засновником і бенефіціаром комерційної компанії, яка фактично є ЖЕК в «n» ступені. Працюють вони на підставі рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради № 952 від 20.04.2017р. В свою чергу департамент житлового господарства ВМР здійснює ремонт житлових будинків, в тому числі тих, що обслуговуються командою ЖЕК-ЖЕО. А от фактично роботи виконує фірма, яка також заснована Сергієм Браславським . Тобто за принципом "Сам собі замовив"!

Громадські активісти вважають це легалізованими схемами з використання бюджетних коштів, а також вбачають в зазначених діях Сергія Браславського порушення ст. 25, 28 Закону України "Про запобігання корупції" – обмеження сумісництва та конфлікт інтересів.

Кiлькiсть переглядiв: 1245

Коментарi