• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • «Цифрова грамотність для сеньйорів Гагаузії. Досвід України. Партнерство без кордонів»

«Цифрова грамотність для сеньйорів Гагаузії. Досвід України. Партнерство без кордонів»

2017-03-21

/Files/images/2017_rk/Договор 4 сторон_подписан_1.png Договір 4 сторін_підписаний

15-16 березня 2017 року, представник громадської організації “Філософія Серця” Олексій Сініцин відвідав м. Комрат (АТО Гагаузія, Республіка Молдова).

Головними завданнями дружнього візиту було зустрітися та налагодити співпрацю з представниками місцевої влади, поділитися нашим досвідом впровадження проектів з неформальної освіти людей літнього віку - сеньйорів, налагодити відносини та отримати підтримку в реалізації навчальних програм для місцевих пенсіонерів з боку Комратського державного університету, заручитися підтримкою місцевих засобів масової інформації, розширити контакти між людьми та ближче познайомитися з культурними та національними традиціями Гагаузії.

/Files/images/2017_rk/Универ_Комрат_с ректором.png/Files/images/2017_rk/Универ_Комрат.png

Наші партнерські відносини з Молдовою мають певну історію. Ще з 2013 року між “Філософією Серця” (Вінниця) та громадськими організаціями “Альянс багатодітних матерів та жінок-підприємців Гагаузії “Веста”(м. Комрат) і “Європейський центр громадських ініціатив “Сталкер”(м. Комрат) налагоджено партнерські відносини. За цей час реалізовано декілька спільних проектів, спрямованих на розвиток молодіжного волонтерського руху в обох країнах, євроінтеграційних реформ, децентралізації, розвиток територіальних громад, неформальної освіти пенсіонерів тощо.

Цей візит став черговим результативним кроком в рамках транскордонного співробітництва між Україною та Молдовою, що відбувся за ініціативи та всебічній підтримці громадських організацій “Веста” та “Сталкер”.

/Files/images/2017_rk/Примария_Ферапонтьевка.png В рамках зустрічей громадських діячів з представниками місцевої влади було підписано договори про співробітництво з Примарією Комрату та Феропонтьевки. Сторони домовилися про те, що у найближчий час для пенсіонерів з цих населених пунктів будуть відкриті курси комп'ютерної грамотності, а в перспективі у Комраті та Феропонтьевки планується створити пілотні Центри соціальної активності та неформальної освіти людей літнього віку.

Місія таких центрів буде полягати у допомозі пенсіонерам і людям з обмеженими фізичними можливостями залишатися активними членами суспільства через опанування нових знань та навичок у сфері інформаційно-комунікаційних технологій. В них будуть навчати ці категорії населення тому, як за допомогою нових технологій можна розкривати свій творчий потенціал, заробляти додаткові гроші за допомогою Інтернету, відкривати для себе нові сфери діяльності та будувати ділові зв'язки у всьому світі. Експерти з громадських організацій навчатимуть пенсіонерів писати проекти локальної дії, які будуть реалізовуватися в інтересах місцевих громад за фінансової підтримки міжнародних фондів та місцевих бюджетів.

Під час візиту було проведено переговори з керівництвом Комратського державного університету, на яких досягнуто попередні домовленості щодо встановлення відносин з Придунайською філією “Міжрегіональної академії управління персоналом”, яка є партнером “Філософії Серця” у впровадженні освітнього проекту для пенсіонерів “Університет третього віку-вікно у світ. Українські перспективи” у місті Ізмаїл Одеської області. Також відбулась робоча зустріч українських та молдовських громадських організацій з місцевими ЗМІ і у програмі “Кут зору” на місцевому телебаченні Олексій Сініцин розповідав про перспективи та плани на майбутнє.

Підсумовуючи, можна твердо стверджувати, що на півдні Молдови для впровадження та розвитку українського досвіду з неформальної освіти людей віком 50+ відкрито широку дорогу.

/Files/images/2017_rk/Примария_Комрат.png

Кiлькiсть переглядiв: 596

Коментарi