• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вінницький лікувально-діагностичний центр: був заклад, стало підприємство. Що отримали вінничани?

Вінницький лікувально-діагностичний центр: був заклад, стало підприємство. Що отримали вінничани?

2017-01-09

/Files/images/2017_rk/Центральний вхід .JPG фото з сайту http://www.vmr.gov.ua

Громадський аудит роботи вінницький комунальних підприємств з youcontrol триває. На черзі - комунальне підприємство "Міський лікувально-діагностичний центр". На сайті Вінницької міської ради зазначено, що діяльність підприємства направлена на надання високоспеціалізованої консультативно-діагностичної допомоги пацієнтам та на організацію ефективної взаємодії в напрямку діагностики захворювань між медичними закладами м. Вінниці та Вінницької області на усіх рівнях надання медичної допомоги.

Підприємство активно співпрацює із 7 страховими компаніями добровільного медичного страхування по наданню медичної допомоги застрахованим особам.

В штаті КП «МЛДЦ» працює 147 осіб, а саме: 65 лікарів, 48 осіб середнього медперсоналу, молодший персонал - 12 осіб, інший персонал - 22 особи. Всього атестовано 78% лікарів, з них на вищу категорію 32 чол, на І категорію - 15 чол, на ІІ категорію - 4 чол., , лікарі-спеціалісти- 14 чол., кандидати медичних наук- 2, міські позаштатні спеціалісти – 3.

Трохи історії

1 листопада 2011 року Вінницькою міською радою було засновано комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги №7».

/Files/images/2017_rk/Screenshot_1.png

Проте вже 4 грудня 2012 року заклад було припинено і за чотири місяці замість нього у Вінниці з’явилося комунальне підприємство «Міський лікувально-діагностичний центр».

В чому різниця між комунальною установою (закладом) та комунальним підприємством?

За інформацією Інтернет-ресурсу «Частная медицина и реформа здравоохранения Украины» ці дві форми господарювання керуються у своїй роботі різними документами. Для бюджетної установи, як суб’єкта господарювання, головним документом є Бюджетний кодекс України. Підприємство у своїй роботі керується Господарським кодексом України.

Фінансування бюджетної установи відбувається із бюджетних видатків, затверджених місцевою владою. Ці видатки мають жорстке цільове призначення, і вони можуть змінюватися тільки за рішенням сесії місцевої ради. Комунальне підприємство працює за контрактом і всі отримані кошти витрачає згідно з фінансовим планом, де чітко визначено джерела надходження і напрямки видатків. У разі виникнення потреб у зміні видатків фінансовий план легко змінюється під реальні потреби. Цей факт ніби то значно полегшує роботу медичного закладу. Хоча, з іншого боку, за інформацією Інституту масової інформації – «відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», місцева рада шляхом делегованих повноважень повинна забезпечити безоплатні освітні послуги в дошкільних закладах та дитсадках, школах, медичні послуги в лікарнях. А також забезпечити пільги та догляд для дітей-сиріт, інвалідів; охорону пам’яток історії та культури. Усі ці послуги повинні надаватись безкоштовно в комунальних закладах, будь-яке вимагання оплати за такі послуги вважається незаконним!»

Тож, чи є рішення Вінницької ради про таке переформатування роботи одного із медичних закладів міста зручним і вигідним для вінничан – велике питання! І чи не готується така сама доля іншим медичним закладам міста?

З одного боку, всі давно констатують факт, що безкоштовної медицини у нас немає і, можливо, таке рішення є оптимальним за нинішніх умов. З іншого боку, воно порушує норму Конституції про безоплатну медичну допомогу і навряд чи вінничани його б підтримали, якби вчасно отримали про це інформацію. До того ж підприємство отримало майно та матеріальну базу громади!

Тепер давайте знайомитись з головною лікаркою МЛДЦ

З першого дня закладу і до тепер його очолює Бланар Оксана Леонідівна.

/Files/images/2017_rk/Screenshot_3.png

За даними Єдиного державного реєстру Оксана Леонідівна також є засновником і кінцевим бенефіціаром ТОВ «Престиж-ВО», зареєстрованого в Якушинцях. Розмір статутного внеску пані Бланар в товариство склав півмільйона гривень.

Також, питання є і до співпраці МЛДЦ з ПП «Арка-ПТФ», тому що стосовно цієї фірми було 4 ухвали в кримінальному проваджені в зв’язку із розрахунками з «фіктивним» підприємством ТОВ «Салкон-2012» (ухвала від 01.04.2016, справа 127/6232/16-к, провадження 1-кс/127/2404/16). На сайті youcontrol в рубриці "суди" міститься 4 записи.

/Files/images/2017_rk/Screenshot_6.png

Звісно від таких партнерів ніхто не застрахований, проте, якби Центр був комунальним закладом, доступ до інформації про використання його коштів був би набагато простішим. Адже рух коштів всіх «бюджетників» можна проаналізувати через портал використання публічних коштів Єдата.

І наостанок, на сайті Вінницької міської ради про КП «Міський лікувально-діагностичний центр» є досить багато інформації: про головного лікаря, структуру і діяльність та, навіть, тарифи на послуги. Не вистачає лише звітів про роботу підприємства і про отримання\використання коштів.

Кiлькiсть переглядiв: 1375

Коментарi