• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Близько 85 млн.грн. благодійних внесків зібрано з вінничан в лікарнях у 2015 році

Близько 85 млн.грн. благодійних внесків зібрано з вінничан в лікарнях у 2015 році

2016-12-08

/Files/images/2016_rk/15326545_1236100463103112_2198198255498020035_n.jpg

У вересні – листопаді 2016 року громадські активісти збирали від медичних закладів Вінниччини інформацію про «добровільні» благодійні внески.

Під час прес-конференції було презентовано результати програми Інституту аналітики та адвокації «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги». За даними 19 медичних закладів, протягом 2015 року вінничани сплатили майже 85 млн. грн. благодійних внесків.

/Files/images/2016_rk/Screenshot_1.png

У місті Вінниці 15 закладів співпрацюють з Вінницьким обласним відділенням Міжнародного Фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань. Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня – з БФ «Здорова родина».

Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр – з ВОД Міжнародного Фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань та БО «Подільська громада».

4 заклади взагалі не співпрацюють з благодійними фондами:

Вінницький міський клінічний пологовий будинок №2,

Вінницький обласний клінічний госпіталь для інвалідів Вітчизняної війни,

КЗ «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний

центр серцево-судинної патології»,

КЗ “Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І. Ющенка”

Абсолютним рекордсменом по збору внесків серед закладів обласного підпорядкування стала Вінницька обласна клінічна лікарня ім. Пирогова. Лише у цей заклад в 2015 році вінничани добровільно здали 56,3 мільйони гривень благодійних внесків. На другому місці опинився Вінницький обласний клінічний ендокринологічний центр, який отримав 6,8 млн.грн. гривень від вінничан. Закриває трійку «лідерів» Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. акад. О. І. Ющенка з 6,2 млн.грн.

Трійка міських рекордсменів по зборам виглядає наступним чином:

ü 1 місце – Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги (2 мільйони 666 тисяч гривень)

ü 2 місце – Вінницька міська клінічна лікарня №3 (1 мільйон 290 тисяч )

ü 3 місце – Вінницька міська клінічна лікарня №1 (1 мільйон 287 тисяч)

Всі заклади, які співпрацюють з Вінницьким обласним відділенням Міжнародного Фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань проводять збір коштів на підставі квитанцій не встановленого зразку. Пацієнтам видають тоненьку «смужку» папірця, на якому зазначають прізвище і суму внеску.

«Приємно відзначити, що у Вінниці є приклади, які варто поширювати. Обласна дитяча лікарня стала першим закладом, який став працювати за новим договором з «прозорим» звітуванням. Також на сьогодні це єдиний заклад, який встановив на своїх території термінал для прийому готівки. Є термінал і госпіталі, проте він не співпрацює з фондами. А от в онкодиспансері звіти оприлюднюються дуже детальні, навіть з розмежування по відділеннях» - зазначила регіональна координаторка у Вінницькій області програми протидії поборам Юлія Грига.

/Files/images/2016_rk/15317923_1236100459769779_5200067298703199570_n.jpg

«Наша лікарня працює з фондом «Здорова родина». У договорі ми передбачили, що фонд може залишати собі не більше 15% від зібраних коштів, хоча Постановою Кабміну передбачено до 20%. Збір коштів проводять виключно працівник фонду і видає квитанцію до прибуткового касового ордеру. Також в холі лікарні ми встановили термінал» - розповів журналістам головний лікар Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Василь Паненко.

Закінчується процес встановлення першого терміналу і в обласному онкодиспансері. Він має функціонувати в одному з відділень вже до кінця року. Але головний лікар вирішив мінімізувати присутність працівників фонду і людського фактору на території диспансеру і встановити в лютому ще один термінал в іншому корпусі. «Зараз ми плануємо переукладати договір. З наступного року диспансер має намір працювати зі страховою компанією «Місто». Хоча співпраця з благодійними фондами – це вимушена міра. Якби було достатнє фінансування, ми б від неї відмовились» - повідомив головний лікар ВОКОД Володимир Шамрай.

Приємною новиною стало для журналістів повідомлення координатори програми про намір Вінницької міської ради долучитись до процесу відкритості і прозорості збору благодійних внесків. Тож найближчим часом очікуємо зміни і в міських лікарнях.

Довідка: Програму «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» реалізує громадська організація «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 577

Коментарi