• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Платиш в лікарні? Варто знати за що, кому і чому!

Платиш в лікарні? Варто знати за що, кому і чому!

2016-12-01

/Files/images/2016_rk/20150826183208.jpg

Останнім часом в Україні стало модним говорити про побори в лікарнях, школах садочках. Майже в усіх сферах життя. Але, чи проблема поборів полягає виключно в тому, що з нас беруть гроші? Можливо проблема в тому, що хтось дає, а хтось бере. Ми звикли перекладати відповідальність на когось. Проте зараз такий час, що якщо ми не почнемо змінюватись, то нашим дітям і онукам залишимо руїни.

Третій місяць на Вінниччині триває ініціатива проти поборів в лікарнях. Окрім того, щоб відстоювати проблеми пацієнтів, активісти програми проаналізувавши стан фінансування закладів охорони здоров’я, спробували налагодити зв'язок з керівництвом закладів.

Існує ряд проблем, які ми самі – пацієнти, провокуємо. Будемо відвертими – хто з нас цікавиться на що саме і кому ми сплачуємо благодійні добровільні внески в лікарні? Хто з нас цікавився скільки коштів отримують лікарні на своє функціонування? Хто з нас готовий написати заяви на недобросовісного лікаря?

Під час спілкування з головними лікарям кількох вінницьких закладів, можна з впевненістю сказати:

- вони зацікавлені в тому, щоб в їх закладах не було скандальних випадків і вони готові реагувати. Але підстав – наших заяв, у них немає!

- Їм так само принизливо просити у людей кошти на те, що їм би мала забезпечити держава!

- В більшості випадків вони готові до прозорого звітування по благодійних коштах!

Звісно, що в кожній лікарні є зловживання з благодійними внесками. Але у Вінниці керівництво лікарень готове їх вирішувати.

Чому нам варто сплачувати внески?

Заклади третинного рівня у Вінниці в 2016 році були забезпечені фінансуванням лише на 6 місяців. Далі їм довелось виживати. З затримкою фінансувалися лише захищені статті витрат – зарплати, електро- і теплопостачання. В середньому заклади медикаментами забезпечені на 30-30% . На поліграфію – довідки, картки, бланки, взагалі фінансування не передбачено. Реактиви в лабораторії закуповуються також переважно за кошти внесків.

/Files/images/2016_rk/15205538_565246033681818_137638699_o.jpg25 листопада 2016 року під час прямого ефіру на Вінницькому обласному радіо голова громадської організації "Філософія Серця" у Вінницькій області говорила з головними лікарями обласного клінічного онкологічного диспансеру Володимиром Шамраєм і обласної дитячої клінічної лікарні Василем Паненком. Саме в цих закладах збір благодійних внесків організовано на належному рівні. В дитячій лікарні кошти збирають виключно представники благодійного фонду «Здорова родина» і видають квитанцію до прибуткового касового ордеру (бухгалтерський документ встановленого зразка). Або ж кошти можна сплатити через термінал самостійно. В онкодиспансері звіти по використанню коштів розміщені у всіх відділеннях. І на кожному з них інформація про кількість зібраних грошей та вичерпний звіт з переліком закуплених медикаментів, витратних матеріалів та послуг, які придбані конкретно на це відділення.

Тож найближчим часом планується провести круглий стіл за участю представників департаментів охорони здоров’я і благодійних фондів, головних лікарів і пацієнтських організацій для обговорення проблемних моментів з до фінансуванням системи охорони здоров’я за кошт людей, впорядкування стосунків і напрацювання «правил гри», поширення кращого досвіду і введення благодійних внесків в правове і «моральне» поле.

Кiлькiсть переглядiв: 625

Коментарi