• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Як надати медичну послугу, маючи лише третину фінансування на ліки від потреби?!

Як надати медичну послугу, маючи лише третину фінансування на ліки від потреби?!

2016-11-11

/Files/images/2016_rk/мед.jpg

З вересня 2016 року на Вінниччині триває ініціатива «ПРОТИДІЯ ПОБОРАМ ЗА БЕЗКОШТОВНІ МЕДИЧНІ ПОСЛУГИ», яка має на меті виведення з тіні благодійних пожертв, що вносяться пацієнтами до кас благодійних фондів у лікарнях при отриманні безкоштовної медичної допомоги та запровадження практики прозорої та підзвітної діяльності благодійних фондів при лікарнях.

Тож, громадські активісти вирішили розібратись чому і як збираються благодійні внески у вінницьких лікарнях.

Рік тому, 13 листопада 2015, Вінницьким обласним Департаментом охорони здоров’я та курортів було видано наказ № 1320, яким було затверджено форму Договору про співпрацю між закладом хорони здоров’я та благодійною організацією. Цей договір передбачає регулярне та публічне звітування про отримані ресурси.

Однією з перших «новий» договір уклала Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня. Він передбачає щомісячне і прозоре звітування (до 10 числа наступного за/Files/images/2016_rk/15007733_1188781491235483_1886096874_o.jpg звітним місяця), заборону збору благодійних пожертв з використанням та\або за допомогою працівників закладу. І дійсно, в лікарні активісти побачили лише квитанції до прибуткових касових ордерів, які виписують представники фонду і термінал для здійснення платежів з виведеним на екран вікном «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня».

«Ми принципово закладали в договір механізм збору готівкових коштів виключно в рамках діючого законодавства. Внески і зараз для нашої лікарні отримує благодійний фонд «Здорова родина» і за рік це виходить сума біля 2 мільйонів гривень. Ідуть вони переважно, відсотків на 70, на медикаменти, шприци, гумові рукавички. Решта – 30% витрачається на актуальні потреби лікарні. Так, в 2015 році ми придбали вкрай необхідний гематологічний затор. А якщо говорити про забезпеченість лікарні за бюджетні кошти, наприклад, медикаментами, то вона складає приблизно 30%. Решту нам вдається перекривати виключно за рахунок залучених благодійних внесків» - розповів головний лікар дитячої лікарні Василь Паненко.

Чимало питань виникає у закладів і з платними послугами. Якщо людина приїжджає з району з направленням, але без аналізів, то консультацію і лікування вона отримує безкоштовно, а от аналізи треба робити або на первинному рівні, тобто в районі безоплатно, або в обласній лікарні як платну послугу. Саме роз’яснювальної роботи з цього приводу серед населення не вистачає. І стикаються з цією проблемою всі заклади третинного рівня.

Про це саме нам розповів і головний лікар Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного диспансеру Пилип Прудиус.

Цей заклад, за словами головного лікаря, отримав на 2016 рік коштів на медикаменти із бюджету лише на 3% від потреби! «В такій ситуації співпраця з благодійними фондами і страховими компаніями для нас просто рятівний круг. Зібрані кошти витрачаються на реактиви, засоби дезінфекції, шприци. Ще однією перевагою для пацієнтів від такого симбіозу є раціональне використання призначених препаратів. У разі, якщо препарат не підходить пацієнту, він повертається в лікарняний фонд і людина не втрачає на закупівлі цілої упаковки. Але, нажаль, люди цього не розуміють» - наголосив Пилип Прудиус.

Наразі, співпрацює ендокринологічний диспансер з Вінницьким обласним відділенням Міжнародного Фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань та Благодійним фондом «Подільська громада» .

Головний лікар Вінницького обласного онкологічного диспансеру Володимир

Шамрай зауважив, що в реаліях сьогодення лікувальним закладам вкрай важко вижити без співпраці з благодійними фондами, адже загально відомо, що постулати 49-ї статті Конституції України про гарантовану безкоштовну медичну допомогу, в нашій державі, на жаль, не виконуються.

Фактично з обласного бюджету коштів на придбання хіміопрепаратів в 2014 році було виділено 9,45 відсотки від потреби, в 2015 - 9,88 відсотки, в 2016 - 9,6 відсотки.

В першому півріччі 2014 році за рахунок співпраці з благодійним фондом було залучено 232,7 тис. грн., в другому півріччі - 508,14 тис.грн., в 2015 році - 2 млн. 798,2 тис.грн.

/Files/images/2016_rk/15045768_1332967133393605_123042581_n.jpgВолодимир Шамрай відмітив, що з червня 2014 року формат роботи з благодійними фондами повністю змінився. Вся фінансова діяльність відтоді стала абсолютно прозорою. В кожному відділенні та біля приймальні головного лікаря є інформаційні стенди, на яких показано обіг коштів, зібраних благодійним фондом; яка сума надійшла, скільки грошей і на що витрачено. Збором грошей займається виключно представник фонду, складено спеціальний графік відвідування відділень ВОКОД, невдовзі в диспансері планується поставити спеціальний термінал для благодійних внесків. Наразі вінницький онкологічний диспансер співпрацює з міжнародним фондом допомоги хворим з наслідками травм та захворювань. Активісти відзначили, що це один з небагатьох закладів, в звітах якого витрати розписані по кожному окремому відділенню!

Таким чином, можна зробити висновок: як пацієнти, так і лікарі при нинішній ситуації є заручниками ситуації! Пацієнти хочуть і можуть отримувати медичні послуги з мінімальними витратами, а лікарі можуть і хочуть працювати без зайвих нарікань від людей.

Тож, підсумовуємо. Якщо ви зібрались у заклад третинного рівня не забувайте, що крім направлення від сімейного лікаря або вузького спеціаліста, ви маєте також зібрати усі можливі аналізи і обстеження, які на цих етапах для вас мають бути безкоштовними і тільки тоді вирушати за безкоштовною медичною допомогою!

Програму «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» реалізує громадська організація «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 614

Коментарi