«Особливості муніципальної освіти»

2016-09-20

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/06bbd2c3c523631602e8c9b20a072f31_XL.jpg

Буває корупція політична, буває побутова, а у Вінниці знайшли муніципальну.

Чи є вона політичною при провладній більшості, чи є побутовою при мовчазній згоді батьків - вирішуйте самі.

Тепер по черзі. Перше, що зацікавило активістів Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» - харчування дітей в школах. Нагадаємо, що харчування школярів у Вінниці здійснюють два комунальних підприємства - «Школяр» і «Меридіан». КП «Школяр» має свій сайт, на якому можна хоча б частково ознайомитись з роботою закладу. У «Меридіана» з цим зовсім погано: ні власного сайту, ні адекватної інформації на сайті засновника – Вінницької міської ради.

Але є рішення виконкому про встановлення вартості харчування учням навчальних класів за рахунок бюджету – це 5 грн і в цьому ж рішенні є рекомендована доплата батьків в сумі 2,50 грн.

2 вересня на прес-конференції “Корупція в ЖКГ і освіті: питання є, чи будуть відповіді” директор міського департаменту освіти Володимир Буняк пообіцяв, що така інформація буде оприлюднена найближчим часом, та ще й разом із закупівельними цінами на продукти. Але, поняття «найближчий час» є не зовсім конкретне, тому інформації станом на 20 вересня ще немає. Отже активісти самостійно спробували розібратися, чим же нагодують діток за 5 грн.

На сайті «Школяра» вдалося знайти меню. Проте жодних натяків на вартість і тим більше на закупівельні ціни на продукти. Тож, активісти припустили, що це і є меню на 5 грн. Чому б ні? В їдальнях Верховної Ради ж обіди коштують близько 5 грн? От тільки втаємниченим виходить меню за 7,50 грн! Та й чи захочуть батьки доплачувати, якщо виглядає меню пристойно!

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/школяр 2.png

Друге питання, щодо кількості дітей, які харчуються за рахунок бюджету і умови використання приміщень та обладнання кухонь в школах.

Аби отримати відповіді, активісти надіслали запити на інформацію. Отримані відповіді лише додали запитань!

Договорів оренди приміщення між вищезгаданими підприємствами і навчальними закладами не надали. Але при цьому частина вінницьких шкіл в цьому році закупила кухонне обладнання. Для чого його купувати, якщо послуги з харчування вони надають та й орендної плати не отримують?! Такі витрати на фоні тотального дефіциту коштів на освіту виглядають корупційно.

Але ще цікавіша ситуація з кількістю діток, яким місцева влада забезпечила безкоштовне харчування.

На прикладі школи № 23 активісти вирішили порівняти дані департаменту освіти і навчального закладу. Цікава вийшла математика!

За даними департаменту в школі за рахунок бюджету харчується 645 діток.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/информация о детях.jpg

А от згідно Акту виконаних робіт школа сплатила КП «Меридіан» за 893 учня за період з 1 по 19 квітня 2016 року ( 11620 учнів /13 робочих днів=893 ) .

Шляхом простих математичних дій визначаємо різницю – 248 «необлікованих» учнів! І це менше ніж за місяць! І це по одній школі!

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/Акт виконаних робіт з надання послуг харчування в шкільних їдальнях.jpg

Наступне питання, з зірочкою!

30 вересня на чергову сесію Вінницької міської ради виноситься питання про надання дозволу департаменту освіти на затвердження додаткових посад у штатному розписі. Самі внесені зміни на цій сесії не так цікаві, як ті посади, що вже затверджені. До прикладу, в школах № 18 і 34 є медсестри басейну, а басейнів немає. Як і таких посад в Типових штатних нормативах загальноосвітніх навчальних закладах, які затверджені Наказом Міністерства освіти і науки № 1205 від 06.12.2010р. http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1308-10 Посаду бухгалтера передбачено цим наказом лише в школах, які ведуть самостійний бухгалтерський облік, а не обслуговуються централізованими бухгалтеріями! Не передбачені наказом і посади завідувача стадіоном і концертмейстера. Та й п.2 Наказу визначає посади в межах нормативів:

«2. Штатний розпис школи розробляється в межах затвердженого центральними та місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування фонду заробітної плати, дотримуючись найменування посад, передбачених цими Типовими штатними нормативами».

Залишається вірити, що всі ці нововведення відбуваються на користь вінницьким діткам і на всі порушені питання буде надана вичерпна відповідь.

А активісти Руху «Під контролем» обіцяють і надалі опікуватись проблемними питаннями освіти і інформувати громаду про зміни!

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/лого ПК.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 752

Коментарi