• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • «Відтепер харчування школярів і ЖКГ «Під контролем»

«Відтепер харчування школярів і ЖКГ «Під контролем»

2016-09-02

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/DSC02470.JPG

Протягом липня-серпня активісти Всеукраїнського Руху проти політичної корупції «Під контролем» досліджували діяльність органів місцевої влади у сферах ЖКГ і освіти.

Найбільшу стурбованість у активістів Вінниці викликало утеплення багатоповерхових будинків і харчування дітей в школах.

«У нас виникало багато питань щодо використання коштів департаментом житлового господарства, особливо в грудні, коли перерозподіляються залишки бюджету. Але на конкретному прикладі – ремонт стиків панелей на вул. Порика, 13 на суму майже 530 тисяч гривень за один день наприкінці грудня – поясніть як таке можливе? – звернулась до виконуючого обов’язки директора департаменту ЖКГ активістка Руху Юлія Грига.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/DSC02479.JPG«В нашій Асоціації жодне ОСББ не скористалось міською програмою з енергоефективності . Ми б хотіли на сайті міською ради бачити перелік будинків, які вже скористалися можливістю спів фінансування і утеплювались або замінювали вікна в рамках цієї програми. Було б непогано побачити на сайті міськради чергу будинків на утеплення. Також ми пропонуємо розмістити на сайті спеціальний «калькулятор», за допомогою якого можна було б визначити приблизну вартість робіт, зазначивши певні вихідні дані» - висловилась голова ОСББ Вінниччини Ельвіра Мрясова.








«Насправді ніякої черги не існує. Фінансовий стан вінничан не завжди дозволяє зібрати необхідну суму, навіть якщо це лише 30% загальної вартості робіт на утеплення. Щодо переліку будинків, які вже утеплилися, ми маємо у них спитати дозвіл на розміщення інформації» - зазначив виконуючий обов’язки директора департаменту житлового господарства Вінницької міської ради Роман Фурман. Про роботи за один день однозначної відповіді чиновник надати так і не зміг, однак наголосив що головне, що роботи все ж таки виконані.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/DSC02467.JPGЖваву дискусію викликала тема шкільного харчування. Питань до комунальних підприємств «Меридіан» і «Школяр», які надають школам послуги з харчування виявилось чимало. «За результатами моніторингу офіційного сайту міської ради ми виявили, що в КП «Школяр» працює 18 кондитерів-бригадирів і жодного кухаря, а його очільник Олексюк Сергій Якович одночасно керує і комерційним підприємством, що займається роздрібною торгівлею продуктами харчування «Престиж». Це ж конфлікт інтересів. А доступу до інформації про ціни, за якими закуповуються продукти, немає. Цим часом містом ширяться чутки про «золоті батони» в школах по 20 грн. Пропонуємо оприлюднити інформацію про ціни закупівель, аби батьки і вчителі бачили адекватність цін» - запропонувала Юлія Грига, звертаючись до директора департаменту освіти.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/DSC02476.JPG«Ось у мене штатний розпис КП «Школяр». В ньому працює понад 70 осіб, всі вони мають необхідні допуски і кваліфікацію. Інформацію на сайті міської ради необхідно уточнити. І я вдячний, що ви підняли тему харчування в школах. Цьогоріч міська рада встановила вартість харчування для учнів початкової школи в сумі 7,50 грн., з них 5 грн. з міського бюджету і 2,50 – кошти батьків. Проте, доплата не є обов’язковою! 50 гривень на місяць із сімейного бюджету просто покращать якість харчування дітей. До того ж, департамент проти того, щоб ці гроші сплачували діти самі або збирали вчителі. Вони мають бути сплачені безпосередньо на рахунок КП «Школяр». І я жодних проблем не бачу, щодо оприлюднення цін на продукти, які закуповують наші комунальні підприємства. Ми це зробимо» - пояснив учасникам директор департаменту освіти і науки Вінницької міської ради Володимир Буняк.

Вінницька активістка Ольга Маліновська порушила питання примусових «культурних походів» школярів на «Машу і ведмідь» або «Колобок» по кілька разів на рік. І це занепокоєння батьків знайшло розуміння у чиновника.

І наостанок, активістка Руху Тетяна Калугуряну розповіла про ситуацію з політичною корупцією в сусідній – Хмельницькій області.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/DSC02478.JPG«Щодо закупівель у сфері освіти: Значних порушень та зловживань при проведенні закупівель у школах Хмельницького перед 1 вересня виявлено не було. Це означає : Або закупівлі проводяться прозоро, або зловживання робляться настільки професійно, що виявити їх досить складно.

Єдине, що насторожило при проведенні моніторингу, факт закупівлі світильників СЗОШ №27 та СЗОШ №1 у фірми, що пов’язана із депутатом Хмельницької обласної ради. Так на порталі Є-дата зазначено, що ці дві школи закуповували світильники у ТОВ «Поділля Кабель-1» на суму 48 і 60 тис.грн. відповідно. У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зазначено, що одним із кінцевих бенефіціарів даної ТОВки є Нікулішин Ігор Анатолійович - депутат Хмельницької облради від ВО «Свобода». Статутний капітал ТОВ «Поділля Кабель-1» – лише 1000 грн, проте фірма активно здійснює свою діяльність та співпрацює зі школами» - розповіла Тетяна.

/Files/images/2016_rk/pod_kontrolem/лого ПК.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 565

Коментарi