• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Який партійний квиток має корупція у Вінниці?

Який партійний квиток має корупція у Вінниці?

2016-05-20

/Files/images/2016_rk/i.jpg

19 травня 2016 року о 11.00 в Галереї “ІнтерШик” (м. Вінниця, вул. Архітектора Артинова 12, 1-й поверх) відбулася прес-конференція “Який партійний квиток має корупція?”, де було оголошено про створення Всеукраїнської ініціативи по боротьбі з політичною корупцією у місцевих радах «Під контролем».

За твердженнями провідних українських експертів, на місцевому рівні представники всіх політичних партій тим чи інших чином пов’язані з корупцією. Попри те, що їхні лідери на всеукраїнському рівні публічно демонструють готовність та сприяння у боротьбі із негативними проявами корупції, на місцях представники цих же ж політичних партій – депутати і мери - вигадують найрізноманітніші «схеми» для власного збагачення.

На думку експерта Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Віктора Тарана найбільш типовими корупційними схемами є:

· передачі через корупційні схеми комунального майна громади в оренду наближеним особам

· розподіл між фракціями або наближеними до мера осіб посад керівників комунальних підприємств міста

· не законне збагачення на тендерах

· зловживання бюджетними коштами громади.

За підрахунками громадських активістів, подібні корупційні дії міських голів та депутатів місцевих рад всіх партій тільки в системі ЖКХ сягають збитків у розмірі понад 50-60 млрд. грн. щорічно. Ці гроші роздаються депутатам, фірмам, якими вони володіють безпосередньо, через родичів чи підставних осіб, або через комунальні підприємства, які контролюються їхніми ставлениками.

«Як наслідок, подібна політична корупція стає гарним підґрунтям для створення нетипових політичних коаліцій на місцях. Місцеві депутати все менше зважають на політичні розбіжності та об’єднуються з метою задоволення власних корупційних інтересів. Як приклад можемо згадати співпрацю між депутатами різних за ідеологічними поглядами політичних фракцій у місцевих радах Ужгороду («Батьківщина» + «Відродження»), Київська обласна рада (Радикальна партія + «Батьківщина» + «УКРОП»), Запоріжжя (Опозиційний Блок + «Самопоміч»). “І така тенденція обєднання на базі корупційної ідеології притаманна усім без виключення регіонам України,” – зазначила експертка ГО «Центр громадської активності «Результат» Олена Регеша.

З метою систематизації та виявлення ознак корупції в діяльності місцевих депутатів та мерів міст, учасники прес-конференції оголосили про створення Всеукраїнського руху громадських ініціатив «Під контролем». “Наразі до участі в русі долучилися понад 20 організацій з усієї Україні, але цей список буде розширюватися. Членами Руху стали НУО, які послідовно останні роки боряться з корупцією у своїх містах “Тендер і Змова” (Львів), Центр громадської активності “Результат” та ГО «Філософія Серця» з Вінниці, “Бюро аналізу політики,” (Суми), ЗОМГО “Степ” (Запоріжжя), ГО “МОСТ” (Херсон), “Інститут аналітики та адвокації” (Полтава), “Свідомі” (Київ), “Центр локального самоврядування (Київська область), “Асоціація політичних наук” (Кіровоград), “Інститут політичної інформації” (Одеса) та інші.

Рух «Під контролем» зосередиться на пошуку корупційних схем у міських та обласних радах всіх регіонів України. «Зібрана інформація буде опрацьована і проаналізована, а результати будуть візуалізовані і узагальнені у «Барометр політичної корупції» та у Рейтингу корупціонерів політичних партій – підсумувала Юлія Грига, голова ГО «Філософія Серця».

Також мова йшла і про досить гучні у Вінниці справи – про дитячу обласну лікарню на чолі з Тетяною Антонець і «Бастіон від Кістіона».

/Files/images/2016_rk/13234620_1119417374798903_114794707_o.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 515

Коментарi