• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вінницькі «інформаційні» контрасти або Особливості вінницької європейськості

Вінницькі «інформаційні» контрасти або Особливості вінницької європейськості

2016-02-23

/Files/images/12744341_10153965527229267_1360547326671071787_n.jpg

Ні для кого не секрет, що Вінницею керує «Європейська стратегія». А от про те, що тактика навіть не українська, а ще й совкова, про це мало хто говорить.

Про проблеми, з якими стикаються мешканці одного з «найвідкритіших» міст України під час круглого столу з обговорення ініціативи «Відкритий Уряд» говорила представниця мережі «Омбудсман+», голова громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига, самі кричущі з яких такі:

1. Бажаючих потрапити на сесію вінничан далі турнікету на вході не пропускають (за законом «Про місцеве самоврядування» ч. 17 ст. 46 Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством.)

2. Бажаючих потрапити на засідання постійних комісій тримають там же – біля турнікету.

3. Рішення про розпорядження комунальним майном чи бюджетними грошима приймаються на користь «Осіб 1,2,3….» ( за законами «Про доступ до публічної інформації» ч.5 ст.6 та «Про місцеве самоврядування» ч. 11 ст. 59 …. В актах та проектах актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування не може бути обмежено доступ до інформації про витрати чи інше розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним чи комунальним майном, у тому числі про умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримують ці кошти або майно, а також до іншої інформації, обмеження доступу до якої заборонено законом) .

4. Проекти рішень ради не оприлюднюються взагалі

/Files/images/скрін ВМР 17.02.jpg

Натомість в розділі «Рішення виконкому» розміщуються рішення виконкому про проекти рішень міської ради. На думку працівників міськради так логічно і зручно, а головне це і є оприлюднення проектів рішень ради!

А от коли мова йшла про виконавчу владу – Вінницьку облдержадміністрацію, ситуація кардинально протилежна. Розділ офіційного сайту з доступу до публічної інформації наповнюється вчасно, містить усю необхідну інформація, має зручну систему пошуку, і що головне – відповідає загальноприйнятому правилу пошуку «в три кліки». Завідувачка сектору з доступу до публічної інформації Ольга Люшнікова презентувала учасникам зручність і легкість роботи з інформацією, якою володіє облдержадміністрації.

Що стосується рекомендацій до плану заходів з реалізації ініціативи «Відкритий Уряд», то представники з доступу запропонували включити такі пункти:

1. Розробка програмного забезпечення (або хоча б вимог) системи обліку інформації та можливість їх стиковки між собою.

2. Оновити Типову інструкцію з діловодства з урахуванням прийнятих інформаційних законів.

Довідково: «Платформа «Омбудсман плюс» – це мережа моніторів стану дотримання законодавства з доступу до публічної інформації, сформована Інститутом Медіа Права.

Кiлькiсть переглядiв: 477

Коментарi