• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Суд залишив мільйонера без «морального відшкодування»

Суд залишив мільйонера без «морального відшкодування»

2015-12-15

/Files/images/rk_2015/2-z32-ec0e230d-123a-4657-a8c8-d7447e795504.jpg

Повним фіаско закінчилась судова справа про захист ділової репутації товариства «Вінтеа». Бізнесмени звернулися до суду з вимогою спростування інформації телерадіокомпанією «Еверест» і до громадської активістки Юлії Григи з вимогою стягнути 50 тис. грн. відшкодування моральної шкоди за оціночні судження, що містяться в замовному сюжеті!

Результати громадських розслідувань з розкриттям схем по опаленню дитячої лікарні наштовхнули бізнесменів «помститися» регіональному координатору проекту «Відкритий бюджет» Юлії Григі. Далі знов схема. Через приватну особу /Files/images/rk_2015/ефірна довідка.jpgАвраменко Тетяну Володимирівну було замовлено відео сюжет, який згідно інформаційної довідки був новинним при тривалості близько 6 хвилин та виходом в ефір 16 разів. Сюжет був зроблений відповідно до стандартів журналістики. На кожен вислів експерта, це на вибір пані Тетяни була саме Грига Юлія, було використано право на відповідь представниками «Вінтеа». Сюжет був замовлений явно на користь комерційної структури. Але цього було замало і вирішили представники «Вінтеа» порєшать питання в кращих традиціях 90-х.

«Наші проекти виконуються на високому професійному рівні, працюють досвідчені /Files/images/rk_2015/74f0e5c4ef56df7be3665feeb29fd5bb.i750x498x529.jpegексперти. Саме тому ми відкриваємо реальні корупційні схеми, зловживання і порушення і досягаємо гарних результатів. Відтак у нашої організації не часто трапляються судові справи і для нас було питанням честі підтримати наших регіональних колег не тільки морально, але й професійно. Тому ми домовились про представлення у суді Юлі з медіа-юристами інститут розвитку регіональної преси» - зазначив Віктор Таран, керівник Центу політичних студій та аналітики.

Завдяки згуртовані роботі та взаємопідтримці, позицію відповідачки Григи в суді вдалось відстояти. Листи на підтримку громадської активістки були підписані понад 50 організаціями з усієї України. В соціальних мережах активно розгорнулась кампанії на підтримку Юлії. Під будівлею суду навіть було влаштовано флеш-моб, на який прийшли представники мережі громадських контролерів «Відкритий бюджет». І представництво в суді громадській активістці допомагали здійснювати не лише вінницькі правники, а й такі кити експертного медіа-середовища, як Інститут розвитку регіональної преси. Людмила Опришко, медіа-юрист Інститут підготувала настільки обґрунтоване заперечення, що суду не залишалося нічого, крім відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог. "Судовий спір, ініційований ТОВ" Вінтеа ", нагадав мені часи початку 2000. Тоді подібні позови були /Files/images/rk_2015/1318511378_opryshko.jpgпоширеним явищем. Не рідко політики і відомі бізнесмени, а також бізнес-структури намагалися в судовому порядку придушити альтернативну точку зору, присікти критику на їхню адресу. Але за 10-15 років суспільство змінилося, як і судова практика, яка в даний час все частіше орієнтується на принципи, сформульовані Європейським Судом з прав людини. У наші дні контроль за формуванням цін та теплоносії, за витрачанням коштів місцевих бюджетів з боку громадських діячів, активістів є нормою життя. І часто саме їх робота не дозволяє владі та бізнесу зловживати своїми можливостями. Тому, позов ТОВ "Вінтеа", в якому ставилося питання про спростування критичних висловлювань та про стягнення 50000 відшкодування нібито заподіяної підприємству немайнової (моральної) шкоди, я розцінюю як спосіб тиску на активістів, як бажання покарати їх і припинити їх важливу діяльність. Враховуючи це, я рада, що суд уважно проаналізував всі аргументи сторін і відхилив вказаний позов в повному обсязі " – зазначила Пані Людмила.

Нагадаємо, що з початку 2015 року на Вінниччині триває скандал навколо опалення дитячої обласної лікарні. Починалося все з того, що громадські експерти виявили порушення у проведенні тендеру на опалення. Лише в грудні 2014 року було проведено тендер та укладено договір з ТОВ «Вінтеа», яке встановило твердопаливний котел і оплює ціле мед містечко з 16 об’єктів. З’ясувалось також, що комунальне підприємство «Вінницяоблтеплоенерго» розірвало договір з лікарнею і надіслало листа, що наступним постачальником тепла буде саме ТОВ «Вінтеа» .

Ситуація набула такого суспільного резонансу, що Вінницька обласна рада сформувала робочу групу аби з’ясувати «особливості» роботи комерційної структури, що отримує бюджетні кошти за свою «альтернативну» діяльність.

Висновки робочої групи приголомшили всіх:

Ø Земельна ділянка, на якій встановлений котел не була оформлена;

Ø Тендерні процедури порушені – замість відкритих торгів була здійснена закупівля у одного учасника;

Ø Екологічні «дозволи» не отримані!

В цифрах це виглядає так:

Ø понад 20 тисяч гривень було повернуто до бюджету Державною фінансовою інспекцією - вартість оренди земельної самовільно зайнятої прилеглої до орендованого приміщення земельної ділянки, загальною площею 480 кв.м;

Ø Майже 100 тисяч гривень штрафних санкцій було нараховано екологічною інспекцією шкоди за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин без дозволів;

Ø Земельна ділянка була надана у користування на умовах сервітуту, замість бажаної оренди.

Такі ситуації, насправді, є чудовим тестом на зрілість громадянського суспільства. Лише підтримуючи один одного і допомагаючи в межах можливостей, поєднавши всі зусилля, можна отримати справедливі рішення всіх гілок влади: виконавчої , представницької і навіть судової.

Публікацію було створено в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет», який впроваджується Центром політичних студій та аналітики в партнерстві з ГО «Філософія Серця» за фінансової підтримки Європейської Комісії в Україні.

Кiлькiсть переглядiв: 595

Коментарi