• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Моніторинг тендерів може коштувати багатодітній мамі 50 тис. грн.

Моніторинг тендерів може коштувати багатодітній мамі 50 тис. грн.

2015-10-26

/Files/images/rk_2015/суд Винтеа4.jpg

Скандал навколо ситуації з опаленням Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні у Вінниці триває вже майже рік. Громадські експерти наприкінці минулого року помітили порушення у проведенні тендеру на опалення лікарні. Громадські активісти стали з’ясовувати деталі тендерних процедур і, саме цікаве, чому комунальне підприємство «Вінницяоблтеплоенерго» розірвало договір з лікарнею і надіслало листа, що наступним постачальником тепла буде ТОВ «ВІНТЕА» . Зрозуміло у активістів виникло бажання дізнатися більше про цю фірму, яка на той момент лише завершувала реєстрацію.

За результатами власних розслідувань активісти звернулися до голови Вінницької обласної ради з вимогою вивчити ситуацію і вжити відповідних заходів.

В підсумку роботи робочої групи, яка була створена розпорядженням облради № 33 від 11.03.2015р. була низка зауважень, а саме:

ü Фінінспекція зафіксувала порушення ЗУ «Про здійснення державних закупівель»;

ü Екологічна інспекція зафіксувала використання обладнання без розроблення проекту і отримання дозволів на викиди в атмосферу;

ü Відсутність дозволів на використання земельної ділянки.

/Files/images/rk_2015/висновок РГ 1.jpg/Files/images/rk_2015/висновок РГ 2.jpg



















В цифрах це виглядає так: державна екологічна інспекція розрахувала шкоду за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин без дозволів та виставила ТОВ «Вінтеа» претензію на суму 99765, 88 грн. А згідно акту ревізії державної фінансової інспекції, ході ревізії ТОВ «Вінтеа» було відшкодовано вартість оренди земельної самовільно зайнятої прилеглої до орендованого приміщення земельної ділянки, загальною площею 480 кв.м, на суму 22,75 тис.грн, з яких Лікарнею 50% (11,38 тис. грн) перераховано до бюджету та 3,62 тис. грн сплачено в якості податку на землю.

/Files/images/rk_2015/Екоінспекція.png

Можливо, саме такі результати роботи громадських експертів спонукали Авраменко Тетяну Володимирівну звернутися до телерадіокомпанії «Еверест» з замовленням інформаційного сюжету для новин про роботу ТОВ «ВІНТЕА». А протягом місяця після трансляції сюжету, ТОВ «ВІНТЕА» вирішило, що «Еверест» поширює неправдиву інформацію, яка шкодить діловій репутації «ВІНТЕА». І пішло до суду з позовом про захист ділової репутації до ТОВ «Телерадіокомпанії «Еверест» з вимогою спростування інформації і до громадської активістки Юлії Григи з вимогою стягнути 50 тис. грн. відшкодування немайновой (моральної) шкоди за оціночні судження, що містяться в замовному сюжеті!

Сам сюжет за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=m8-vaUrYdK4

26 жовтня відбулось друге судове засідання. Перед початком засідання громадські активісти влаштували перед будівлею суду флеш-моб на підтримку відповідачки, яка є багатодітною мамою Юлії Григи. /Files/images/rk_2015/суд Винтеа.jpg

«Судовий позов без обґрунтувань, за результат своєї громадської діяльності по моніторингу державних закупівель, в якому ми знайшли багато зловживань привело сьогодні під стіни міського суду багатьох моїх колег, і я в черговий раз зрозуміла, що маю підтримку від колег та знайомих» - говорить Юлія.

Учасники флеш-мобу прийшли з плакатами «Здери ще з мене. Я – пенсіонер!», «Здери ще з мене. Я – студент!», «Здери ще з мене. Я – безробітний!».

«Я займаю активну громадську позицію і не хочу, щоб за неї на мене могли подати до суду» - говорить студентка Владислава.

«Ми з однієї соціальної верстви з Юлією. Вона – багатодітна мати, я – безробітна. Ми обоє потребуємо захисту від держави і допомоги. Сподіваюся, що її права держава захистить. Саме тому я тут, адже завтра і до мене можуть пред’явити якість претензії і я хочу розраховувати на підтримку громадськості» - говорить громадська активістка Інна.

«Такого не має бути, інакше і я і мої колеги – громадські активісти в майбутньому можемо отримати подібні позови за свої вислови і припущення, що є абсолютно неприйнятним для цивілізованої демократичної країни, якою є Україна» - говорить громадський активіст і пенсіонер Анатолій.

А ось думка представника Юлії в судовому засіданні – Олега Зільберта, який прокоментував ситуацію по завершенню судового засідання:

«Представник позивача в ході засідання сказав, на мій погляд, дуже важливу фразу, яка відобразила суть позову: Яке право мала Юлія висловлювати свою власну думку з того чи іншого приводу? Ми тут в суді для того, щоб захистити справедливість і свободу преси, на які посягають позивач і його представник».

Сюжет з флеш-мобом тут:

https://www.youtube.com/watch?v=sIxkwok7Nd4&feature=youtu.be

Така постановка питання ТОВ «ВІНТЕА» виглядає як намагання компенсувати, хоча б частково, ті штрафи і претензії контролюючих органів, які довелося повернути в бюджет, а це більше 120 тис. грн.!

Наступне засідання призначене на 19 листопада. Вінницькі журналісти та громадські активісти продовжують відслідковувати ситуацію.

Кiлькiсть переглядiв: 537

Коментарi