• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Чи є різниця між ЗНО та НТ? І хто має знати різницю, як не Міністерство освіти?

Чи є різниця між ЗНО та НТ? І хто має знати різницю, як не Міністерство освіти?

2013-03-12

/Files/images/нт зно.jpg

На ці та інші питання намагалися знайти відповідь громадські активісти з 11 областей України. Так, пунктом 3.3 чотирнадцятого розділу Державної антикорупційної програми було передбачене «Запровадження системи обов'язкового незалежного тестування студентів (слухачів) професійно-технічних та вищих навчальних закладів незалежно від форми власності». Виконавцем «тестового заходу» відповідно до Програми є Міністерство освіти і науки України і термін його впровадження сплив 31 грудня 2012 року. Тож, громадські монітори вирішили перевірити, як же тестування відбувається на практиці.

Для розуміння суті заходу ГО "Філософія Серця", що координує роботу регіональних моніторів, було направлено інформаційний запит на адресу профільного міністерства. З відповіді стало відомо про наявність Порядку кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам, які здобули професійно-технічну освіту. Відповідно до цього Порядку створюються державні кваліфікаційні комісії. Проте, конкретної відповіді про процедуру проведення незалежного тестування для студентів навчальних закладів отримано не було.

Саме тому, учасниками проекту «Громадський моніторинг виконання Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки» було вирішено здійснити практичну перевірку проведення обов’язкового незалежного тестування навчальними закладами в регіонах.

Дослідження проводилося в Чернігівській, Полтавській, Львівській, Кіровоградській, Вінницькій, Волинській, Івано-Франківській, Сумській, Одеській, Дніпропетровській та Закарпатській областях.

В рамках перевірки було здійснено опитування 584 студентів та викладачів в кожній досліджуваній області. З них 203 повідомили про проведення в закладі НТ, 411 – про його відсутність. Наприклад, в Чернігівській області НТ проводиться з 1997 року. Переважно НТ проводиться з профільних предметів, української мови, математики, історії. Аналізуючи результати опитування, можна констатувати, що незалежне тестування проводиться в навчальних закладах не системно, не регулярно, без чітких вимог. Багато респондентів не розуміють різниці між незалежним зовнішнім оцінюванням та незалежним тестуванням. Це свідчить про низький рівень поінформованості навчальних закладів про запровадження системи обов’язкового незалежного тестування (далі НТ) студентів (слухачів).

Тож, громадські дослідження продемонстрували, що реальні інструменти зниження рівня корупції практично не використовуються. Навіть заходи, які не потребують фінансування та можуть значно знизити «корупційні» показники не використовуються.

Проте, експерти «третього сектору» глибоко переконані в актуальності та необхідності застосування різноманітних видів незалежного тестування та оцінювання і врегулюванні цього питання на законодавчому рівні.

Рекомендації:

· Міністерству освіти і науки розробити нормативно-правову базу щодо проведення незалежного тестування студентів (слухачів);

· розробити календарний план та заходи державного контролю проведення НТ.

Довідково: Громадський моніторингвиконання Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки здійснюється силами Transparency International Україна (Творче об’єднання «ТОРО») в партнерстві з Антикорупційною радою України, Українським інститутом публічної політики, Фундацією «Відкрите суспільство», Центром політико-правових реформ, ГО «Філософія Серця» та Інформаційно-правовим центром «Наше право». Громадський моніторинг фінансово підтримується програмою MATRA (Посольство Королівства Нідерландів) та Міжнародним Фондом «Відродження».

Кiлькiсть переглядiв: 439

Коментарi