• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Ціна громадської активності в цифрах і фактах

Ціна громадської активності в цифрах і фактах

2015-10-23

/Files/images/rk_2015/PC koalicia.jpg

У Вінниці відбулася прес-конференція коаліції громадських організацій, на якій активісти презентували напрацювання за останній рік по громадському контролю та активностях, які у підсумку додали в місцевий бюджет коштів, а частині жителів міста повернули комфорт у квартирах та на вулицях.

«Понад 120 тис грн. було перераховано в бюджет в результаті перевірки контролюючими органами Вінницької обласної дитячої лікарні на вимогу /Files/images/1318673829_termocom11.jpgгромадських активістів лише у 2015 році. Так, державна екологічна інспекція розрахувала шкоду за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин без дозволів та виставила постачальнику тепла - ТОВ «Вінтеа» претензію на суму 99765, 88 грн. А згідно акту ревізії державної фінансової інспекції, ході ревізії ТОВ «Вінтеа» було відшкодовано вартість оренди земельної самовільно зайнятої прилеглої до орендованого приміщення земельної ділянки, загальною площею 480 кв.м, на суму 22,75 тис.грн, з яких Лікарнею 50% (11,38 тис. грн) перераховано до бюджету та 3,62 тис. грн сплачено в якості податку на землю.» - розповіла учасникам Юлія Грига, голова громадської організації «Філософія Серця», яка є регіональним виконавцем великого проекту «Відкритий бюджет», що підтриманий Європейським Союзом.

За минулий рік громадські експерти ГО «Філософія Серця» підготували та розповсюдили в електронних ЗМІ та соціальних мережах 55 випусків «Громадського вісника закупівель Вінниччини», в яких анонсують державні закупівлі на Вінниччині та проводяться розслідування по найбільш резонансним тендерам.

Представник Вінницької правозахисної ініціативи Станіслав Нижник-Оскольський презентував результати роботи по відміні тендерів та проведення їх пізніше без /Files/images/rk_2015/12167691_962026243843870_390046516_n.jpgпорушення законодавства. «В результаті громадського контролю за проведенням закупівель в обласній дитячій лікарні відмінено тендер на суму понад 350 тис грн. на прання білизни та проведено його пізніше без порушення процедур. Не відбувся тендер в Службі автомобільних доріг у Вінницькій області на закупівлю паливо-мастильних матеріалів, коли на засідання тендерного комітету прийшли громадські активісти та журналісти» - зазначив Станіслав. Також була попереджена спроба провести асфальтування доріг у зимовий період.

Асоціація ОСББ Вінниччини завдяки кільком флеш-мобам та проведеній за підтримки інших громадських активістів повноцінній адвокасі-компанії відновила відключене комунальним підприємством «Вінницяоблводоканал» на три дні у 35 градусну спеку водопостачання до кількох багатоповерхових житлових будинків у новому мікрорайоні «Нагірне». Цьому передувало майже 6 місяців переговорів та переписок із КП "Вінницяоблводоканал", 3 роки прохань-вмовлянь та виграних судів із забудовником даних будинків ТОВ НВП «Гамма».

Інша скандальна ситуація із реєстрацєю ОСББ у будинку по вул. Келецька, 104. Люди також стали заручниками незрозумілих домовленостей між самоназваним правлінням даного ОСББ та Вінницьким Ресурсним центром підтримки ОСББ. Тільки завдяки небайдужості кількох мешканців та втручанню Асоціації ОСББ Вінниччини із громадськими активістами вдалось відновити обслуговування даного будинку та почати виправляти юридичні казуси. Люди наразі будуть відновлювати справедливість через судові інстанції. Про це журналістам повідомила голова Асоціації Ельвіра Мрясова.

Протягом 2015 року ГО «Комітет безпеки руху», спільно із ГО «Ревізія влади» прийняли участь у 12 комісіях Державтоінспекції з атестації викладачів та спеціалістів з практичного керування транспортними засобами авто-учбових організацій. Із 133 претендентів 36 викладачів, які навчають дітей, провалили іспити на знання Правил дорожнього руху та були відсторонені від підготовки водіїв на 6 місяців, до повторної переатестації. Одним з резонансних став факт нездачі іспитів половиною водіїв-інструкторів Барського коледжу транспорту та будівництва. Втручання та контроль громадських активістів у атестаційних та, навіть, звичайних комісіях Центрів ДАІ, дала змогу вести реальну боротьбу із корупцією. Було обстежено автошкола Сигнал, автошкола при Вінницькому училищу ДДСО МВС, Вінницький авто учбовий комбінат і усі 3 автошколи отримали негативні висновки обстеження матеріально-технічної бази, що поставило під загрозу їх подальше існування та змусило керівництво цих закладів негайно приводити їх до відповідності законодавству. Одним із важливих досягнень ГО «Комітет безпеки руху» є припинення цілого ряду порушень законодавства у роботі філії-Вінницьке обласне управління АТ «Ощадбанк», - виявлено і припинено безконтрольне використання у особистих цілях службового транспорту (дало змогу зупинити нереально значні витрати коштів на паливо-мастильні матеріали), виявлено зловживання посадовими особами службовим становищем, наслідком чого стало порушення низки кримінальних проваджень (привласнення за заниженими цінами конфіскованого майна, отримання вигоди через механізми кредитування, завдання шкоди інтересам державного банку внаслідок завищення вартості іпотечного майна на суму близько 14 млн. грн. та 200 тисяч доларів США), зупинено службову бездіяльність щодо розкрадання заставленого майна відомого вінницького підприємства «Південьзахідшляхбуд» тощо. Про це говорила представниця організації Інна Кирик.

Котельню за неіснуючою адресою у Вінниці, на реконструкцію якої виділили з бюджету майже два мільйони гривень, знайшли громадські активісти. Про це /Files/images/rk_2015/11992314_946188532094308_819626132_n.jpgрозповів голова Вінницької обласної громадської організації «Громадська студія» Анатолій Тобілко. За однаковою адресою - вулиця Блюхера,20 – в обласному центрі знаходиться приватний будинок і котельня, хоча відстань між ними рахується кілометрами.

Один флеш-моб громадських активістів допоміг організувати доступ до приміщення обласної Ради людей з обмеженими можливостями. Тепер у холі першого поверху встановлений сучасний електричний підйомник до кімнати прийому громадян, а на вулиці обладнали кнопку виклику.

Презентація громадських активностей коаліцією з кількох організацій показала результативність об’єднання ресурсів, знань та можливостей, спрямованих на покращення життя місцевих громад.

/Files/images/rk_2015/Yulia.jpg/Files/images/rk_2015/Tolia.jpg/Files/images/rk_2015/Stas.jpg/Files/images/rk_2015/Elvira.jpg/Files/images/rk_2015/Inna.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 678

Коментарi