• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Дипломи від 50 до 200 грн! А мали б коштувати до 34грн.

Дипломи від 50 до 200 грн! А мали б коштувати до 34грн.

2015-06-26

/Files/images/rk_2015/1342511984_028.jpg

Два неоподаткованих мінімуми, а на сьогоднішній день це – 34 гривні, стільки має максимально коштувати виготовлення документа про освіту. Для осіб, які навчаються за державним замовленням, їх виготовлення оплачує держава з бюджету, а для осіб, які навчаються за кошти фізичних або юридичних осіб, вартість документів включається у вартість навчання. На Вінниччині студенти мають викласти від 50 до 200 грн в залежності від закладу, але не залежно від форми навчання (бюджет чи контракт) за корочки платять всі!

В масштабах всієї держави виходить чимала сума, яка заставляє зацікавлених у ній осіб намагатися її контролювати. Про це свідчать, зокрема, і постійні зміни «правил гри» чиновниками Міністерства освіти та науки України при виборі виконавців на виготовлення документів про освіту державного зразка. Йде лобіювання інтересів свого ж державного підприємства, виштовхуючи з відкритих торгів їхніх конкурентів.

До такого висновку ми дійшли, досліджуючи закупівлю у одного учасника (в даному випадку це – ДП «Інфоресурс») виготовлення свідоцтв про освіту державного зразка Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Вінницькій області (інформація про закупівлю розміщена на сайті державних закупівель www.tender.me.gov.ua, номер бюлетеня: 260 від 27.05.2015, номер оголошення у бюлетені: 138062 ). Призначаючи безальтернативних виконавців на друк свідоцтв та інших документів про освіту міністерськими розпорядженнями, порушується право навчальних закладів проводити відкриті торги і обирати найменшу цінову пропозицію. Бюджетні кошти, які виділяються на такі закупівлі, витрачаються, як мінімум, нераціонально.

Але про все – по порядку.

Отже, в пакеті тендерної документації, про який ми згадували вище, знаходиться обґрунтування причини закупівлі у одного учасника: «Згідно пункту 4 Положення про єдину державну електронну базу з питань освіти, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року №752, Державне підприємство “Інфоресурс” є адміністратором (розпорядником) Єдиної бази, яка згідно з пунктом 3 Положення є джерелом даних, що використовуються під час виготовлення документів про освіту державного зразка. А також, відповідно пункту 5 того ж Положення ДП “Інфоресурс” організовує збирання, оброблення, ведення обліку та зберігання замовлень… на виготовлення документів про освіту державного зразка, ведення обліку даних про… випускників навчальних закладів, організацію виготовлення документів про освіту державного зразка».

За адресою http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0426-15 знаходимо наказ Міністерства освіти і науки України № 387 від 2 квітня 2015 року про Порядок замовлення, видачі та обліку документів про професійно-технічну освіту державного зразка. Там згадується і ДП «Інфоресурс»: Там, зокрема, йде мова про Єдину державну електронну базу з питань освіти (далі – ЄДЕБО) та її технічного адміністратора – вже згадуване ДП «Інфоресурс», що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки. Ось якими правами наділений технічний адміністратор – ДП «Інфоресурс»:

/Files/images/rk_2015/скрин 1.png

Цікавим виявився і факт, що дата реєстрації Порядку виготовлення документів в Мінюсті – 16 квітня 2015 року співпала з появою відкритого листа від Приватне акціонерне товариство "Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій". На сайті https://osvita.net/ua/u-news/shchodo-vyhotovlennya-dokumentiv-pro-osvitu-u-2015-rotsi/ - відкритий лист від цього ПрАТ до керівників ВНЗ про те, що «згідно з роз’ясненнями, розміщеними на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України, Міністерство освіти і науки України, ДП «Інфоресурс» не мають жодних правових підстав на вжиття заходів, пов’язаних із централізованим виготовленням документів про вищу освіту (наукові ступені).

/Files/images/rk_2015/скрин.png

А вже на наступний день опублікований лист від ДП «Інфоресурс» № 01.01-14/510 від 17 квітня 2015 року керівникам вищих навчальних закладів «Щодо документів про вищу освіту», в якому констатовано: «ДП "Інфоресурс" більше централізовано не забезпечує навчальні заклади документами про вищу освіту державною зразка». http://osvita.ua/legislation/Vishya_osvita/46795/

Зацікавила нас і аналітична записка «Аналіз вимог діючих станом на 26 травня 2015 року нормативно-правових документів, які регламентують питання замовлення, виготовлення та видачі документів про вищу освіту державного зразка» (знаходиться за посиланням http://www.rectors.odessa.ua/ua/uploads/rishenny-rady/analiz-normativnoyi-bazi-shhodo-vidachi-diplomiv-ta-dodatkiv-do-nih-stanom-na-26_05_2015.pdf). Але якщо науковці аналізують лише нелогічність нормативної бази, ми проаналізували економічні питання, адже без нього тут не обійшлося. Також нас зацікавили взаємовідносини ДП «Інфоресурс» та ПрАТ «Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій».

Отож, ДП «Інфоресурс» 1 березня 2012 року укладало угоду з ПрАТ «Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій» на послуги з виготовлення 2,27 млн екземплярів документів про освіту державного зразка для забезпечення випускників 2012 року. Вартість угоди склала 77,30 млн грн. Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», що обґрунтовується наявністю у «НДІ ПІТ» патентів на способи обробки інформації та складові комп’ютерні програми ІВС «Освіта» в рамках якої виготовляються документи про освіту на основі фотокомпютерних технологій» Детальніше про цю історію можна прочитати ось тут: http://nashigroshi.org/2012/03/03/tabachnyk-znovu-nashtovhuvavsya-na-patenty-zhurovskoho-v-pytanni-dyplomiv-tsinoyu-77-miljoniv/. Виявляється, що ці дві організації не лише знайомі, але й мають досвід співпраці. А на сьогоднішній день вони спілкуються з потенційними замовниками через відкриті листи. Інтереси держпідприємства лобіюють чиновники Міносвіти, а комерційне підприємство апелює своїми можливостями і ліцензіями.

Підсумувати наші дослідження хочу цитатою з розмови із відповідальним за закупівлю в навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Вінницькій області – заступником директора Віталієм Нагаєвським, який підписував тендерну документацію про закупівлю свідоцтв у одного учасника – ДП «Інфоресурс»:

- Ми отримали вказівки, що закупівлі проводяться через ДП «Інфоресурс». Кошти перераховуємо їм, а вже вони будуть вирішувати всі питання з виготовленням. А монополії у виготовленні свідоцтв немає, і ми про це знаємо.

Тепер і ми знаємо, що монополії немає. Її створюють штучно.

Навіщо? І хто за це має відповісти? Адже мало ймовірно, що тут не має «особистих інтересів».

/Files/images/0_10251139174939.jpg/Files/images/rk_2015/575d5487323dc720640471262c40c9fb.jpeg/Files/images/rk_2015/10499.jpg/Files/images/rk_2015/20745050.jpg/Files/images/rk_2015/558406.jpg
















Інформація підготовлена в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет». Виконавцем проекту є ГО «Центр політичних студій та аналітики». Проект фінансується Європейським Союзом. Регіональний партнер проекту у Вінницькій області – ГО «Філософія Серця», медіа-партнер - ВОГО «Громадська студія».

Кiлькiсть переглядiв: 448

Коментарi