• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Про приватні пелети з дірявого бюджету!

Про приватні пелети з дірявого бюджету!

2015-04-20

/Files/images/rk_2015/pages-f6CYMF3RM9-0.jpg

В погоні за енергозберігаючими технологіями ми можемо виростити нову касту олігархів. Так на Вінниччині за популістськими лозунгами з необхідністю переобладнання закладів альтернативними опалювальними котлами, місцева влада передала в приватні руки теплопостачання цілого мед містечка, що складається з 18 об’єктів, переважно медичних. Серед них Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня, відділення дитячої онкології, дім малютки.

За словами члена наглядової ради Товариства з обмеженої відповідальності «ВІНТЕА», теперішнього постачальника тепла вищезгаданого мед містечка Володимира Майстришина, обладнання котлом вартістю в півмільйона доларів врятувало дитячу лікарню і решту закладів від замерзання! «Яка різниця хто дав гроші на котел? Головне, щоб це не люди з Гандурасу!» - наголошує він.

Що ж так насторожує вінницьких громадських активістів в діяльності ТОВ «ВІНТЕА»?

По-перше, попередній постачальника тепла в лікарню – комунальне підприємство «Вінницяоблтеплоенерго» без пояснення причин розірвало договір про надання послуг з теплопостачання і наполеглива рекомендувало лікарні звернутися за послугою до ТОВ «ВІНТЕА».

По-друге, фірма «ВІНТЕА» заснована лише в червні 2014 року. Серед її засновників ТОВ «АРТА Управління активами» (Київ) та ТОВ «МАКР-ІНВЕСТ» (Київ). В свою чергу «МАКР-ІНВЕСТ» - дитя двох компаній з Кіпру! І як це годиться для справжньої родини, зареєстровані обидві за однією адресою, в одному офісі.

/Files/images/Родовід ВІНТЕА-page-001.jpg

По-третє, передача в оренду ТОВ «ВІНТЕА» приміщення котельні, а лише потім проведення процедури закупівлі тепла у одного учасника! Бо більше в цій котельні нікого і не могло бути!

І останнє, бажання приватної фірми отримати ще й землю навколо котельні в довгострокову оренду.

Наполегливість громадських активістів змусила Вінницьку обласну раду створити робочу групу для з’ясування всіх обставин ситуації з опалення медичного закладу. За результатами роботи були зафіксовані чисельні порушення в роботі приватного тепло постачальника. Серед них: самозахват земельної ділянки під опалювальний котел, порушення тендерного законодавства, що зафіксувала державна фінансова інспекція і відсутність дозвільних і проектних документів від екологічної служби.

/Files/images/rk_2015/висновок РГ 1.jpg/Files/images/rk_2015/висновок РГ 2.jpg

Проте, не зважаючи на всі зазначені порушення, 20 березня депутати Вінницької обласної ради все ж таки прийняли рішення про поділ земельної ділянки, для подальшої передачі в оренду ТОВ «ВІНТЕА». Двічі депутати не наважувалися натиснути кнопку «так». З третьої спроби після того, як голова облдержадміністрації пообіцяв взяти питання під свій контроль, рішення набрало необхідну кількість «так»!

У сухому залишку маємо:

Приблизно 11 мільйонів бюджетних гривень щомісяця заходять в «кишеню» фірми з корінням на Кіпрі. А могли б так само йти на рахунки ККП «Вінницяоблтеплоенерго», бо воно також обладнує заклади альтернативним обладнанням. До того ж теплопостачання – це захищена стаття бюджету! Тож, кіпрському бізнесу у Вінниці не треба напрягатися і виживати під час війни в країні. Свої гарантовані мільйони він отримає!

Земельну ділянку на території лікарні депутати швидше за все передадуть в оренду «ВІНТЕА». Не згадуємо випадків повернення орендованої землі в комунальну власність. Тому можна вважати, що земельне питання тепло-бізнесмени порішали!

Що виграла від цього громада? Крім залежності від приватної структури і втрати землі – нічого!

На прикладі Вінниці чудово видно, як безвідповідальне ставлення місцевої влади може зіпсувати вкрай необхідну для нашої державу ініціативу!

Лишається питання – чия буде відповідальність?

Інформація підготовлена в рамках проекту «Створення і впровадження державної системи контролю за коштами «Відкритий бюджет». Виконавцем проекту є ГО «Центр політичних студій та аналітики». Проект фінансується Європейським Союзом. Регіональний партнер проекту у Вінницькій області – ГО «Філософія Серця», медіа-партнер - ВОГО «Громадська студія».
Кiлькiсть переглядiв: 486

Коментарi