• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Незабаром запрацює громадська платформа «Омбудсман+» із захисту інформаційного права

Незабаром запрацює громадська платформа «Омбудсман+» із захисту інформаційного права

2015-01-29

/Files/images/29.01.2015 4.jpg

29 січня 2015 року в бізнес-центрі Іллінській зібралися представники Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та міжнародних і громадських організацій. Об’єднала учасників одна тема – імплементація Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Начальниця управління, що відповідає за доступ – представниця Офісу Уповноваженого Ірина Кушнір розповіла, що після надання їм повноважень зі складання протоколів по факту порушення інформаційного закону, в місяць на адресу Офісу надходить приблизно 150 звернень. Але з передачею повноважень не було збільшено кадровий потенціал Офісу. «Саме тому ми активно просуваємо ініціативу створення та діяльності платформи – мережі громадських організацій при секретаріаті Уповноваженого – «Омбудсман+» - зазначила пані Ірина. /Files/images/29.01.2015.jpg

Готовими допомогти і не лишити «сам на сам» з проблемами працівників Офісу виявились міжнародні організації. Так, координаторка проекту Ради Європи та Уряду Канади з впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі Ольга Сєдова розповіла учасникам про практику Словенії, де з населенням в 2 мільйони людей існує орган по захисту інформаційного права зі штатом в 30 працівників.

/Files/images/29.01.2015 2.jpgТож, оцінивши всі можливості та виклики, всі учасники згодились, що створення так званої мережі громадських представників Омбудсмана є оптимальним виходом із ситуації, коли Офіс Уповноваженого зі штатом «інформаційних» працівників в 5 осіб фізично не в змозі опрацювати весь потік звернень, а громадські активісти, що працюють безпосередньо з розпорядниками інформації і громадянами не мають важелів впливу на досудове вирішення проблем. «Сьогоднішній формат зустрічі показав, що це може бути гарна формула для вирішення суспільних проблем» - вважає голова вінницької громадської організації «Філософія Серця» Юлія Грига. «Філософія Серця» постійно здійснює моніторинг виконання ЗУ «Про доступ до публічної інформації», проводить навчальні семінари для працівників виконавчої влади та самоврядування, нещодавно ініціювала розробку Прядку участі осіб у засіданнях Вінницької обласної ради, до обговорення якого активно долучились як вінницькі, так і національні організації. «Ми щиро вдячні нашим надійним партнерам - Інституту Медіа Права, які допомогли зробити вінницький Порядок демократичним. Також не можу не згадати наших друзів - Центр політичних студій та аналітики, який постійно проводить на Вінниччині навчання та забезпечує працівників влади посібниками. А також систематично на сайті «Прозора бюрократія» складає рейтинги відкритості і прозорості органів влади. Кожен день вінницьких чиновників з доступу починається з аналізу цього сайту» - наголосила Юлія.

Завершився захід підписанням Меморандуму про створення платформи Омбудсман +: забезпечення права на доступ до публічної інформації. На Вінниччині платформу представлятимуть громадські організації «Філософія Серця» та «Громадська студія». Тож, незабаром чекайте новин, які можливості пересічним громадянам з активною життєвою позицією надасть Омбудсман+!

/Files/images/29.01.2015 3.jpg

Медійну підтримку нам традиційно забезпечує "Громадська студія", за що їй окрема подяка!

Кiлькiсть переглядiв: 504

Коментарi