Кому заважає зовнішнє оцінювання

2013-01-17

/Files/images/267681986.jpg

Скасування ЗНО означатиме повернення корупційних схем під час вступної кампанії, ускладнить доступ до вищої освіти талановитій молоді та зіпсує міжнародний імідж України.

http://golosukraine.com/media/publications/1-5_test_i.jpgЗа інформацією інформаційного порталу "Голос Украиїни", так експресивно відреагували на заяву першого заступника Голови Верховної Ради Ігоря Калєтніка провідні експерти у галузі освіти під час круглого столу, який відбувся 14.01.2013 року
Нагадаємо, Ігор Калєтнік нещодавно заявив про неефективність Зовнішнього незалежного оцінювання та необхідність повернутися до практики здачі вступних іспитів.

Тим часом схвалюють проведення ЗНО не лише експерти, а й суспільство. Директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна навела дані останніх соціологічних досліджень, котрі засвідчують, що до впровадженої у 2008 року системи доступу до вищих навчальних закладів через незалежне оцінювання позитивно ставиться більшість населення України. Причому з роками підтримка зростає, що говорить про прогрес в організації ЗНО. Так, у грудні 2008 року виступали за нововведення 42 проценти населення, у жовтні 2012-го – 49. При цьому, у так званій "цільовій групі" (тобто серед тих, хто мав відношення до вступної кампанії) підтримка оцінювання ще вища – 62 відсотки.

Чому ж тоді у парламентаріїв з’явилися сумніви з приводу доцільності ЗНО? Частина експертів "списують" їх на банальну некомпетентність та гру на власний електорат. "Залишається лише здогадуватися, на чому базувалося висловлювання політика. Чи передувало цьому якесь громадське обговорення, якісь заходи з вчителями, викладачами вищої школи. Зрозуміло, що нічого цього не було зроблено", - обурюється директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева. "Якщо скасують ЗНО, то наступним кроком треба буде передати компетенцію проведення вступної кампанії до міністерства доходів та зборів", - зіронізував голова правління Центру освітнього моніторингу Павло Полянський, натякаючи на можливість повернення корупційних схем.

Експерт альянсу "Програма сприяння зовнішньому тестуванню в Україні" Володимир Ковтунець до цих емоційних реакцій додав й наукове обґрунтування користі від ЗНО. З його словами, математичне дослідження, проведене альянсом, довело - чим вищий бал ЗНО має абітурієнт, тим кращі оцінки він потім отримує, як студент.

Водночас експерти побоюються, що ситуація зі скасуванням ЗНО насправді загрозливіша, ніж здається. Голова комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Лілія Гриневич підтвердила, що один з внесених законопроектів "Про вищу освіту" передбачає введення вступних іспитів для деяких приватних вузів. Це може бути першим кроком до нівелювання оцінювання. Однак, за її словами, Комітет намагатиметься зробити усе можливе, аби на законодавчому рівні закріпити ЗНО й не допустити жодних відхилень на цьому шляху.

Коментуючи такі заяви професор "Київського політехнічного інституту" Ігор Жиляєв звернув увагу на інший аспект проблеми. "Десять років тому у нас було приблизно стільки ж вузів, зате у десять разів більше абітурієнтів. Сьогодні між університетами розгортається конкуренція за студентів. Скасувавши ЗНО, деякі виші намагаються отримати їх нечесним способом", - переконує професор. Його підтримує й Володимир Ковтунець: "ЗНО показало не лише рівень освіти, а й рейтинг вузів. Тепер ясно яким з них можна взагалі відмовити у виділенні бюджетних коштів". Якщо дивитися на проблему під цим кутом, то сума грошей, за які йде війна, зростає ще на кілька нулів. Тож очевидно, що обговорення та ухвалення закону "Про вищу освіту" буде гарячим.

Кiлькiсть переглядiв: 421

Коментарi