• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Ефективність системи зовнішнього незалежного оцінювання будуть обговорювати в Парламенті

Ефективність системи зовнішнього незалежного оцінювання будуть обговорювати в Парламенті

2013-01-09

/Files/images/zno-2013.jpg

За повідомленням Прес-служби ВРУ, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік ініціюватиме проведення парламентських слухань щодо ефективності системи Зовнішнього незалежного оцінювання

Система Зовнішнього незалежного оцінювання себе не виправдала і щоб остаточно не втратити якість освіти, українським вищим навчальним закладам потрібно повернутись до практики прийому вступних іспитів. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік.

За його словами, система освіти, яка існувала раніше, була ефективнішою, «адже підготовка до вступних іспитів стимулювала молодь обирати і здобувати глибокі знання з конкретної професії, замість того, щоб шукати в Інтернеті відповіді на цьогорічні тести і намагатись завчити їх напам´ять».

«Існують спеціальності, для вступу на які необхідно скласти тести з однієї і тієї ж дисципліни. Наприклад: на спеціальність «агрономія» і на спеціальність «медицина» необхідно пройти тестування із біології», - говорить І. Калєтнік.

«Таким чином, якщо особа подавала документи на обидві спеціальності, при наявності достатньої кількості балів, більшість абітурієнтів обрала б спеціальність медика. Тобто, молодій людині не суттєво - ким стати у майбутньому, не зважаючи на те, що це абсолютно різні професії», - підкреслив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Ігор Калєтнік зазначив, що система Зовнішнього незалежного оцінювання потребує корекції. Адже запровадження ЗНО було покликане надати всім випускникам рівні умови при вступі до вищих навчальних закладів, однак цього не сталося. «Лише 20 відсотків школярів підтримують існуючу систему ЗНО. В той час як 80 відсотків учнів виступають категорично проти тестування в нинішньому вигляді. Серед основних скарг школярів - складність запитань у тестах і неоднозначність відповідей на них. Через це, не всі учні, які протягом року навчалися відмінно, успішно складають ЗНО», - сказав Ігор Калєтнік.

Він додав, що проведення Зовнішнього незалежного оцінювання у сільській місцевості часто викликає зайві витрати в майбутніх абітурієнтів.

«Щоб скласти тести із спеціальних предметів, таких як фізика чи біологія, сільським школярам доводиться їхати здавати одну дисципліну в один райцентр, другу в інший. Це не лише створює додаткові незручності, а й потребує додаткових матеріальних витрат», - наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради.

Таке важливе питання, як робота системи ЗНО доцільно було б обговорити на високому рівні для формування законодавчих документів, опрацьованих із широким загалом, підкреслив Ігор Калєтнік.

«У зв´язку з цим я, як Перший заступник Голови Верховної Ради України разом із народним депутатом від фракції КПУ, Секретарем Комітету Верховної ради України з питань освіти і науки Олександром Зубчевським, ініціюватиму обговорення цього питання із широким загалом: директорами шкіл, коледжів, керівниками університетів, щоб знайти оптимальне рішення, з урахуванням думки фахівців галузі освіти. А по завершенню обговорення згадане питання заслуговує на те, щоб стати темою парламентських слухань. Адже якісна освіта це майбутнє України», - заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Кiлькiсть переглядiв: 383

Коментарi